Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Štiri ljubezni

C. S. Lewis
Štiri ljubezni

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Družina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-04-0248-0
Naslov izvirnika The four loves
Leto izdaje izvirnika 1960
Prevod Mateja Jančar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13 cm
180 g
162 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
religija > krščanstvo
ljubezen in spolnost

Založnik o knjigi

V knjigi Štiri ljubezni Lewis na svoj način – bleščeče iskrivo opredeljuje in razmejuje štiri temeljne oblike ljubezni: naklonjenost, prijateljstvo, eros in agape. Z njimi izriše, kar je v človekovi naravi neminljivo, in osmisli prvenstveno vlogo agape v vseh preostalih treh temeljih človeških odnosih.

C. S. Lewis (1898– 1963) je bil pisatelj in mislec irskega rodu, ki je v angloameriškem svetu postal klasik v več pomenih te besede. Bil je pronicljiv literarni zgodovinar na univerzah v Oxfordu in Cambridgeu, prodoren teološko-filozofski mislec, ob tem pa še občudovan pisatelj fantazijskih romanov in pravljične mladinske literature. Velja za enega najbolj priljubljenih pisateljev 20. stoletja in najbolj vplivnih krščanskih mislecev. Napisal je več kot 30 knjig, vključno z uspešnicami Zgodbe iz Narnije, Štiri ljubezni, Golo krščanstvo in Zakaj Bog.

Recenzija Bukla

Naslov zbirke esejev izhaja iz predpostavke, da v grščini obstajajo štiri različne besede za ljubezen, in priljubljeni krščanski mislec C. S. Lewis (1898– 1963) nam skoznje poda svoje teološke, moralne, psihološke in filozofske refleksije razumevanja štirih oblik ljubezni. O njih je pisal tako, kakor jih je tudi sam v času nastajanja videl in razumel (čeprav je bil menda ravno takrat samski). Kot prvo obliko ljubezni je postavil naklonjenost, najbolj skromno in hkrati zelo razširjeno obliko ljubezni, ki je najbolj značilna za odnos med starši in potomci (obojesmerno). Sledi prijateljstvo, ki ga ljudje po Lewisovem mnenju premalo cenijo, saj ga imajo le redki možnost izkusiti v pravi obliki. Na tretje mesto je postavil eros, ki poleg spolne dejavnosti vključuje tudi zapleteno stanje zaljubljenosti. In kot zadnja je na vrsti agape ali kot je zapisano v Bibliji: najvišja oblika ljubezni, neke vrste duhovna ljubezen, Božja ljubezen, žrtvovanje, ki ničesar ne zahteva v zameno in je zato najvišji cilj vseh drugih ljubezni.

Renate Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...