Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kranjska sivka

Čebelica, od kod in kam?
Barbara Bajd
Kranjska sivka

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Hart
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6882-40-8
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Janko Božič, ... [et al.]
Ilustracije Ela Hartman
Urejanje Maja Jug Hartman

Založnik o knjigi

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in je pomemben del naše kulturne dediščine. Slovenski med je izjemno kakovosten. Kljub temu se še vedno premalo zavedamo, kako velik pomen ima čebela v naravi kot opraševalka sadnega drevja in nekaterih poljščin ter drugega cvetja in kako smo prav zaradi tega poslanstva odvisni od nje.

Naša domorodna čebela je kranjska sivka, ki ji je posvečena ta knjiga. Sestavljata jo dva dela: v prvem, biološkem, spoznamo ČEBELO – OPRAŠEVALKO in NABIRALKO, izvemo, kako nastane med in kako je organizirana čebelja družina. Spoznamo tudi našo avtohtono KRANJSKO ČEBELO, KRANJSKO SIVKO ali KRANJICO (Apis mellifera carnica).

V drugem delu se seznanimo z razvojem čebelarstva, prvih zapisih ter začetkih čebelarstva na Slovenskem ter našo kulturno dediščino, primeri meščanskih čebelnjakov ter poslikanimi panjskimi končnicami, ki so slovenska posebnost. Izvemo, kdo so bili prvi pionirji čebelarstva, še posebej naš prvi učitelj čebelarstva Anton Janša in se seznanimo, kakšen vpliv in pomen ima simbolika čebel tudi na drugih področjih – v letu 2018 izide tudi spominski kovanec za 2 evra s panjem.

Spoznamo čebelje pridelke ter njihov dragocen vpliv na človekovo zdravje. Poučimo se o slovenskem medu, njegovi izjemni kakovosti in mednarodnih označbah. Spoznamo pomen urbanega čebelarstva, ki vedno bolj pridobiva na pomenu kot tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki postaja nepogrešljiv obrok v slovenskih šolah in vrtcih.

Knjiga tako vsebuje najaktualnejši nabor različnih podatkov o kranjici in slovenskem čebelarstvu in pomeni bogat doprinos k prepoznavnosti naše države prek kranjske sivke.

Recenzija Bukla

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo, še posebej se veliko o tej panogi govori v teh dneh, ko je organizacija OZN na pobudo Slovenije prvič razglasila svetovni dan čebel. Praznujemo ga 20. maja, na rojstni dan našega znamenitega čebelarja Antona Janše (1734-1773), prvega učitelja sodobnega čebelarstva na svetu – ki ga je na prvo čebelarsko šolo na Dunaju, leta 1770 imenovala Marija Terezija. Anton Janša, sicer akademski slikar, je napisal dve temeljni čebelarski knjigi in svoj nauk utemeljil na znanju gorenjskih čebelarjev, z njegovo pomočjo pa je zaslovela tudi avtohtona slovenska čebela »kranjska sivka«. O njej je pričujoči poučni vodnik za mlade pripravila dr. Barbara Bajd, biologinja in pedagoginja, znana po svojih številnih priročnikih za radovedne naravoslovne glavice. Na lepo oblikovanih straneh je pregledno razložena zgradba čebeljega telesa, nastanek medu, sestava čebelje družine, potek njene preobrazbe, pa tudi razvoj čebelarstva na naših tleh. Ste vedeli, da pisane panjske končnice veljajo za pravo posebnost, saj jih poznamo samo v Sloveniji in na delu današnje avstrijske Koroške? Vzporedno s čebelarstvom so se v naših krajih razvijale še druge dejavnosti, izdelki iz voska, medičarstvo in svečarstvo, lectarski izdelki … Tako slovenski med, kot čebelji izdelki so zelo cenjeni doma in po svetu, zato smo veseli, da smo dobili še eno knjigo posvečeno naši kranjski sivki.

Renate Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...