Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

O nastanku vrst

Z delovanjem naravnega odbiranja ali ohranjanje prednostnih ras v boju za preživetje
Charles Darwin
O nastanku vrst
31,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Historia scientiae
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-254-165-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Bogdan Gradišnik
Spremna beseda Matjaž Kuntner

Tehnične lastnosti
trda vezava
421 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Darwinovo delo O nastanku vrst je ena najodmevnejših knjig v zgodovini znanosti in kulture nasploh.  V biološki vedi in širše je povzročila takšen preobrat kot v astronomiji Kopernikov spis O revolucijah nebesnih sfer. Tako kot je s Kopernikom Zemlja prenehala veljati za središče vesolja, je po Darwinu prenehala veljati dotlej priznana stalnost živalskih in rastlinskih vrst, pa tudi človek je bil uvrščen v evolucijsko verigo živih bitij. V knjigi je Darwin postavil tezo o spremenljivosti oz. transmutaciji vrst in svoje delo pravzaprav razumel kot argumentacijo zoper dogmo tistega časa o stvarjenju in nespremenljivosti vrst, pospremljeno s številnimi primeri iz narave in podprto z logičnim sklepanjem o procesih evolucije.

Delo je v izvirniku prvič izšlo leta 1859 in bilo v hipu razprodano. Za časa Darwinovega življenja (1809–1882) pa je doživelo še šest izdaj v več ponatisih in doživelo tudi prve prevode. Novi prevod Darwinovega dela v slovenščino je opremljen z vsebinskimi opombami in pojasnili, biografskimi pojasnili o osebah, omenjenih ali navajanih v besedilu, seznamom izbrane literature in spremno besedo dr. Matjaža Kuntnerja. Knjiga vsebuje v dodatku tudi prevod teksta Stephena J. Goulda z naslovom »Kaj sploh pomeni ta strašljiva besed an E?« 

Recenzija Bukla

Kar nekaj Darwina smo s skoraj stoletno zamudo v petdesetih letih prejšnjega stoletja prevedli v slovenščino (Potovanje na ladji Beagle leta 1950, Izvor človeka leta 1951, O nastanku vrst pa leta 1954), vendar se te knjige v zadnje pol stoletja niso ponatiskovale, v antikvariate pa tudi niso pogosto zašle, zato smo 200-letnico rojstva očeta evolucijskega nauka v tem smislu pričakali relativno nepripravljeni. No, nekaj zamujenega je sedaj nadoknadila izvrstno pripravljena, povsem na novo prevedena (naravno odbiranje namesto naravni izbor), z mnogimi prevajalskimi in strokovnimi opombami, spremno besedo in dodatkom Stephena Jay Goulda opremljena izdaja, ki reaktualizira to monumentalno delo iz leta 1859, s katerim je Darwin ponudil teorijo, po kateri nove vrste organizmov iz obstoječih nastanejo z naravnimi procesi brez stvarnikovega posredovanja, kar je bilo do tedaj ustaljeno stališče v družbi. Ena od ključnih naravoslovnih klasik iz začetka sodobne znanosti bi morala končati na policah vsakega široko izobraženega intelektualca, prav zanimivo pa jo bo brati v kompletu z Dawkinsovimi dokazi o evoluciji v knjigi ­Največja predstava na Zemlji, ki izide v prihodnjem mesecu.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...