Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Skrivno življenje dreves

Kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo - odkrivanje skritega sveta
Peter Wohlleben
Skrivno življenje dreves

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Narava
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6893-86-2
Naslov izvirnika Das geheime Leben der Bäume
Prevod Petra Piber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
210 g
179 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > biologija
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Svetovna uspešnica! V gozdu se dogajajo neverjetne stvari: drevesa se sporazumevajo med seboj. Ljubeče skrbijo za svoj naraščaj in negujejo stare, betežne sosede. Drevesa imajo občutke, čustva in spomin. Zveni neverjetno? Vseeno je res!

Gozdar Peter Wohlleben je osvetlil somrak gozda in nam omogočil neverjeten vpogled v skrivnostni univerzum. V čudovite zgodbe o neslutenih zmožnostih dreves je vključil tudi najnovejša znanstvena spoznanja in lastne izkušnje. To je ljubezensko pismo gozdu.

Gozd se številnim ljudem zdi pravljičen kraj, saj predstavlja mir, tišino in neokrnjeno naravo. Znani gozdar Peter Wohlleben nam odstira pogled v skrito življenje dreves, ki bo marsikoga presenetilo: drevesa imajo spomin, si izmenjujejo sporočila, občutijo bolečino, dobijo lahko celo sončne opekline in gube. Marsikatere vrste, na primer hrast, se sporazumevajo prek kemičnih snovi: ko neko drevo napadejo škodljivci, začne oddajati vonjavein vsa drevesa na obsežnem območju, ki prestrežejo to sporočilo, se oborožijo proti napadalcem, tako da v sebi v nekaj minutah nakopičijo posebne grenčine, s katerimi jih odženejo.

Peter Wohlleben črpa iz več desetletij izkušenj kot gozdar in nam razkaže gozd s čisto drugačne plati. To je izčrpna in zanimiva knjiga o drevesih in gozdovih, ki nas uči občudovati čudeže v naravi.

Recenzija Bukla

V zadnjih letih beležimo porast izdanih knjig, ki nam naravo predstavljajo na nov in presenetljiv način, saj nam na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj nudijo vpogled v zakulisno življenje takšnih ali drugačnih prebivalcev naravnega kraljestva. Skrivno življenje dreves, presenetljiva nemška uspešnica, je še ena od njih, njen avtor, dolgoletni gozdar, ki vodi gozdarstvo na območju gorovja Eifel, pa nam v mešanici eseja in doživete izpovedi razkriva neznana dejstva iz življenja dreves. Čeprav se drevesa in gozd nepoučenemu opazovalcu zdijo dokaj statični in pasivni, nam Wohlleben v kratkih tematskih poglavjih učinkovito razkriva, da gre v resnici za zelo dinamične in v drevesnih časovnih okvirih zelo burne življenjske procese. Ti so pri drevesih polni medsebojne (socialne) podpore, tako mladim kot starejšim drevesom, boja proti zunanjim napadalcem z različnimi (inteligentnimi) sredstvi, učenja ob spopadanju z zunanjimi nevarnostmi, denimo sušo itn., kar vse drevesa postavlja v veliko bolj razgiban in prijaznejši življenjski ustroj, kot smo si mislili do zdaj. Knjiga, ki bo popestrila vaše gozdne sprehode!

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...