Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Živali Slovenije

Goran Šafarek
Živali Slovenije
44,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3778-8
Fotografije Goran Šafarek, ... [et al.]
Prevod in priredba Maja Berden Zrimec
Urejanje Boris Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 24 cm
2.090 g
331 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > ekologija
naravoslovje > biologija

Povej naprej

O knjigi

Čudovita knjiga za vso družino vam predstavlja neizmerno bogastvo slovenskega živalskega sveta. V njej je predstavljenih več kot 800 živali iz različnih življenjskih okolij z več kot 400 vrhunskimi fotografijami in privlačno napisanimi besedili, ki prinašajo veliko zanimivosti in novih dejstev o živalih, ki živijo v Sloveniji, v naši bližnji in neposredni okolici.

Recenzija Bukla

Raznolika slovenska pokrajina, visoki hribi in planine, čista morja, reke in potoki, skrivnosten kraški svet, naravna barja in močvirja so idealen življenjski prostor za številčno in raznovrstno slovensko živalstvo, ki ga vsega seveda ni moč zaobjeti v še tako obsežni monografiji. Zato so se ustvarjalci tega velikega, slikovno bogatega priročnika odločili predstaviti tiste živali, ki so morda najpogostejše, najzanimivejše ali pa najredkejše v določenih življenjskih okoljih ali kot so to poimenovali, po biogeografsko-habitatnem načelu. Nižinske reke in njihova nabrežja tako nudijo zavetišča krapom, somom, ščukam, vidram, čigram, vodomcev in drugim. V močvirjih, ki so pomembni prečiščevalci vode, se skrivajo čaplje, zelene rege, gosi, močvirske sklednice, belouške, kačji pastirji. V poplavnih gozdovih, ki jih je zaradi človeških posegov v naravo vedno manj, lahko poleg jelenov in divjih prašičev srečamo tudi krastače in komarje, kot prebivalce nižinskih in hribovitih območjih pa so predstavili kanjo, fazana, vrtnega polža, pajka križevca in druge. Slovenija ima tudi nekaj lepih jezer, tako naravnih kot umetnih, in tam prebivajo kormorani, race mlakarice, čopasti ponirki, različne ribe in druge živali. Kot predstavniki predalpskega in preddinarskega sveta so v knjigi zbrani kragulj, lisica, jazbec, srna … na travnikih pa prevladujejo metulji, poljski zajci, domače čebele, navadni krti in deževniki. Vsaka od teh živalskih vrst, največ je vretenčarjev (ptic in sesalcev), ima lepo opisanih nekaj telesnih in razvojnih značilnosti, beremo pa tudi o zaščiti in ogroženosti posamezne vrste. Ne gre pozabiti, na velik pomen ozaveščanja mladih, saj je Slovenija ena redkih držav, kjer še vedno živijo volk, medved in ris, ki so iz večine zahodnoevropskih držav že davno izginili. Lepa in poučna monografija.

Renate Rugelj, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...