Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čuteča narava

Človek, narava in revolucija znanosti o življenju
Andreas Weber
Čuteča narava
34,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Intermundia
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-559-4
Naslov izvirnika Alles fühlt
Podnaslov izvirnika Mensch, Natur und die Revolution der Lebenswissenschaften
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Stana Anželj
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
480 g
263 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čuteča narava je poskus drugačne, alternativne, celostne osvetlitve biološke znanosti, kot smo je vsi vajeni še izza šolskih klopi in izpred stoletij od njenih prvih porodnih krčev. Je pogumen osnutek nove znanosti o življenju, ki (po analogiji s fiziko) še čaka svojega Einsteina, da jo nadgradi iz (newton-)darvinskih temeljev.
Naravoslovna znanost nam že dolgo razlaga, da delovanje živih bitij usmerjajo le refleksi in geni. Naše veselje nad naravo naj bi bilo zato le sentimentalno slepilo in naravoslovje se zdi povsem nezdružljivo s čustvi. Toda v novejšem času se v razumevanju življenja in živih bitij napoveduje revolucija. Prav vodilna znanstvena veda o življenju, torej biologija, namreč začenja odkrivati občutje kot osnovo vsega življenja. Čedalje več dognanj govori v prid temu, da organizme povezuje mogočna sila: občutenje tega, kaj jim dene dobro in kaj škoduje. Že preproste celice sledijo vrednotam. Niso mehanični avtomati, temveč subjekti – drugače si naravoslovci ne znajo pojasniti osupljivih življenjskih procesov, ki jih odkrivajo v naravi. Popularna (redukcionistična) darvinistična predstava, češ da vsemu živemu svetu vlada le sebičen pohlep, ne zdrži celostne presoje.

Rastline in živali so nam, ljudem, sorodne bolj, kot smo si dolgo predstavljali. Na njih izkušamo osrednje razsežnosti svojih občutij, brez katerih bi duševno zakrneli. Iz tega sledi – tudi politično – brizantno spoznanje: samo z ohranitvijo narave bomo lahko dolgoročno rešili svojo človeškost in svobodo.

Podobno kot poljudnoznanstvena naravoslovca Jared Diamond ali Oliver Sacks tudi Andreas Weber pripoveduje o znanosti iz globokih osebnih doživetij. Čuteča narava je tako spreten preplet znanstvene pripovedi in intimnega reportažno-potopisnega vpogleda v iskanje novega pogleda na stvarnost, osvobojenega pogosto dogmatičnih spon tradicionalne, uveljavljene in konvencionalne znanosti.

Recenzija Bukla

»Če ne bi v 19. stoletju vseh obsedla zamisel o svobodni konkurenci, bi lahko danes tudi Baer (ki je bil Darwinov sodobnik) veljal za ključno osebo v biologiji, ne samo Darwin. Biologija bi se potem morda več ukvarjala s celovitostjo in simbiozo ter manj s tekmovalnostjo,« pravi eden od avtorjevih sogovornikov v knjigi, s čimer lepo poantira njeno vsebino. Estonec Karl Ernst von Baer (1792–1876) je v svojem času zastopal svojo različico nauka o razvoju življenja, ki se je, za razliko od Darwinovega mehanskega koncepta, bolj osredinjala na vrsto sil, ki so iz klic porajale oblike bitij, medtem ko si je Darwin (1809–1882) zadal dojeti zakone, po katerih se je razvila tako bogata raznovrstnost bitij. Andreas Weber (1967), nemški biolog in filozof, si je v Čuteči naravi zadal nalogo, da razišče dognanja privržencev t. i. biosemantike, nauka o znakih v živi naravi, po katerem so občutja in vrednote temelj vseh življenjskih procesov. Biosemantiki izhajajo iz dognanj najsodobnejše biologije, hkrati pa se navezujejo na misli nekaterih slavnih znanstvenikov (recimo Baera) iz preteklosti. Rezultat je osebno konotirana knjiga, skoraj znanstveni potopis po malce drugačni, čuteči, teoriji življenja, po kateri je vsako živo bitje s svojimi odzivi na vplive iz okolja ključ za razumevanje vseh drugih bitij. Izvirno.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...