Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Planet, ki ne raste

Lučka Kajfež Bogataj
Planet, ki ne raste
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-282-141-8
Leto izdaje izvirnika 2016
Ilustracije Izar Lunaček

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
560 g
309 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > geografija
otroško in mladinsko
naravoslovje > ekologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lučka Kajfež Bogataj v svoji najnovejši knjigi opozarja na uničenje, ki ga Zemlji, svojemu edinemu domu, nepremišljeno in sebično zadaja človek.
Okoljske spremembe, ki so posledica človekove dejavnosti, so povezane med sabo in zajemajo vse od podnebnih sprememb, zakisanja oceanov, tanjšanja ozonske plasti, naglega izumiranja živalskih in rastlinskih vrst do rušenja dušikovega in fosforjevega kroga ter kemičnega in drugega onesnaževanja tal, vode in zraka.
Današnja generacija, ki ima politično in ekonomsko moč, pa z nereševanjem težav in s prepočasnim prehodom v brezogljično in odgovorno družbo krožnega gospodarstva ogroža vse prihodnje. Zaradi tega jo v svojih duhovitih, a neizprosnih ilustracijah biča tudi Izar Lunaček.

Recenzija Bukla

Lučka Kajfež Bogataj je raziskovalka na področju meteorologije in klimatologije, ki je za svoje delo do zdaj prejela že več nagrad, med drugim, v okviru IPCC, Medvladnega odbora za podnebne spremembe, kjer je članica, leta 2007 tudi Nobelovo nagrado za mir (razdelili so si jo z Alom Gorom). Ob svoji poklicni poti je ves čas javno aktivna na področju ozaveščanja v zvezi s klimatskimi spremembami, kjer je, v tandemu z ilustratorjem in striparjem Izarjem Lunačkom, v zad njih letih izdala dve knjigi, Vroči novi svet (2013) in Planet Voda (2015), namenjeni mlajšim bralcem, ki sta obe prejeli priznanji zlata hruška. Najbrž to ne uide niti sklepni knjigi trilogije Planet, ki ne raste, saj ta že z naslovom imenitno ponazori temeljni paradoks našega časa: na eni strani prizadevanje za stalno gospodarsko rast, ki s seboj prinaša okoljske probleme in planetarno obremenitev na vseh nivojih, na drugi strani pa predstavlja planet našega prebivanja, ki je končen v svoji omejenosti in ima vnaprej uokvirjen obseg svojih virov. Vodnik nas pelje od podnebnih sprememb in ozonske plasti prek zakisanja oceanov in stanja različnih ekosistemov do pretirane rabe tal in voda ter rušenja dušikovega in fosforjevega kroga, nalaganja aerosolov v ozračju ter kemičnega in drugega onesnaženja ter ves čas poudarja zmernost v človekovi porabi, saj tudi tisti, ki imajo več materialnih dobrin, teh načeloma ne morejo porabiti – avto v Evropi, kot neki premični simbol sodobne družbe, več kot devet desetin časa stoji na parkirišču. Knjiga o sedanjosti našega planeta za njegovo prihodnost.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...