Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Svet čebel

O čebelah in čebelarstvu v Sloveniji
Ivan Esenko
Svet čebel

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Družina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-04-0496-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Ivan Esenko
Spremna beseda Bernard Nežmah

Tehnične lastnosti
trda vezava
28,5 x 24 cm
1.360 g
240 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > ekologija
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
naravoslovje > biologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na svetu bi težko našli deželo, ki je tako tesno povezana s čebelarstvom, kot je Slovenija. Zaznamovana je z blestečimi imeni iz čebelarskega sveta, ponaša se s kranjsko čebelo in skoraj vsako slovensko vas krasi vsaj en čebelnjak. V Sloveniji je okoli 10.000 čebelarjev, kar je za dvomilijonski narod število, ki nas postavlja v sam svetovni vrh.

Čebelariti pomeni slediti čebelam, se prilagajati zakonitostim njihovega življenja in to spretnost sobivanja obrniti tudi sebi v prid. Ivan Esenko nam v tej enciklopedični knjigi o čebelah in čebelarjenju predstavi čebeljo družino in življenje v panju, opiše kranjsko čebelo, slovenske čebelnjake, vzrejo matic, vrtove, ki so prijazni čebelam, izdelke, ki so povezani s čebelarjenjem in še mnogo drugih zanimivosti.

Monografija je opremljena z več kot 500 fotografijami, ki nazorno dopolnjujejo besedilo, in je namenjena prav vsem ljubiteljem čebel!

Recenzija Bukla

Če bi bilo treba izbrati najbolj priljubljene živali, bi se čebele gotovo pojavile nekje ob vrhu te imaginarne lestvice. Pridne, kooperativne timske delavke, ki zagrizeno branijo dom in svoje matice, obenem pa so s svojim plemenitim poslanstvom opraševanja cvetov (sicer niso edine opraševalke) in z neposredno koristjo svojega sladkega pridelka za človeštvo, predstavljajo nekakšen model živali, ki jo človek lahko daje za vzor tako sebi kot mladim. Zato ni čudno, da so čebele našle pot tudi v mnoge knjige, od poljudno znanstvenih do leposlovnih, med katerimi je v zadnjem času mednarodno izstopal roman Zgodovina čebel, zanimanje zanje pa je začela pritegovati tudi njihova vse večja ogroženost, ki bi lahko usodno vplivala na podobo Zemlje. Za Slovenijo imajo čebele prav poseben pomen, saj z deset tisoč čebelarji pri dveh milijonih prebivalcev sodimo (relativno gledano) v sam svetovni vrh po gostoti čebelarstva. Ivan Esenko, veliki popularizator narave, tudi sam dolgoletni čebelar že od najst niških let, je v Svetu čebel, vsebinsko bogati, z mnogimi pomenljivimi fotografijami opremljeni knjigi, obdelal čebelarstvo v Sloveniji v vseh njegovih pojavnih oblikah. Esenko nas tako pelje od avtohtone slovenske kranjske čebele, prek znamenitih slovenskih čebelarjev, ki so v Sloveniji začeli in utrdili čebelarsko tradicijo, panjskih končnic, ki so se sčasoma spremenile v pravo galerijo ljudskega umetništva, čebeljih pridelkov (od medu in voska do propolisa ter matičnega mlečka), čebelarskega turizma, ki lahko pritegne tudi mnogo (tujih) obiskovalcev, urbanega čebelarjenja, ki se prav lepo razvija tudi na strehah (in drugod) slovenskih mest, dolgoletnega čebelarjenja v cisterijanski opatiji Stična, kjer je čebelarstvo bržkone staro toliko kot samostan iz dvanajstega stoletja, do povabila na koncu knjige, da je čebelar lahko prav vsak. Morda pa res – knjiga Svet čebel je prava spodbuda za to!

Samo Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...