Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenija in njene pokrajine

Slovenija in njene pokrajine
39,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-687-4
Fotografije Jurij Senegačnik, ... [et al.]
Ilustracije Gregor Markelj
Urejanje Jurij Senegačnik
Zemljevid Jerneja Fridl, Mateja Rihtaršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 22,5 cm
2.390 g
471 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
naravoslovje > geografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjigo sestavlja osem vsebinskih sklopov. Prva dva sta namenjena obravnavi naše države kot celote, ostali pa pregledu slovenskih pokrajin z zamejstvom. Z vključitvijo vinjet z različnimi zanimivostmi in podrobnostmi je avtorju uspelo »razrahljati« čisto stroko ter ujeti privlačno ravnovesje med strokovnostjo in poljudnostjo.
Pomembna novost knjige je nova podrobna naravnogeografska členitev Slovenije na pokrajine, ki so v drugem delu knjige tudi sistematično predstavljene. Knjigi daje posebno vrednost tudi bogato kartografsko, grafično in slikovno gradivo, ki ga pri podobnih delih praviloma ne srečamo v tolikšnem obsegu. Poleg tega avtor pri obravnavi posameznih pokrajin poimensko navaja vidnejša slovenska podjetja, čemur se primerljiva geografska dela izogibajo.
Napisati knjigo o Sloveniji leta 2012, ko se soočamo s hudo gospodarsko krizo, ni preprosto. Podatki o gospodarskih pa tudi drugih družbenih kazalcih se namreč spreminjajo iz dneva v dan, na obzorju pa so dogajanja in procesi, ki jih z današnjimi očmi še ne moremo dovolj dobro ovrednotiti. Knjigo je torej treba videti predvsem kot dokument dosedanjega časa, kot nekakšen skrajšan in za širšo javnost prirejen prikaz vseh glavnih dosedanjih geografskih dognanj o Sloveniji in njenih pokrajinah.

Recenzija Bukla

Geografska monografija o naši državi, ki ne skriva, da črpa iz geografskih učbenikov za osnovno in srednjo šolo, je hkrati knjiga, ki didaktično usmerjenost pedagoških publikacij presega in nadgrajuje. V prvem poglavju se knjiga posveti naravnogeografskim osnovam Slovenije, od lege, njenega stika na različnih evropskih naravnih enotah, stičišča jezikovnih in kulturnih vplivov, raznovrstne umestitve v kontekst Evropske unije (po velikosti, prebivalstvu BDP-ju itn.) prek kamninske sestave (vrste, starosti kamnin), geološkega razvoja Slovenije (in kako se ta odraža v reliefni podobi Slovenije), različnih tipov podnebja pri nas (temperature, padavine zračni tlak, vetrovi itn.) do pestrosti prsti in rastlinstva (gozdnatosti in biotske raznolikosti) in vodnih virov, skupaj s slovenskim morjem. Drugo poglavje je posvečeno družbenogeografskim značilnostim, od značilnosti našega prebivalstva prek preobrazbe naših naselij do vloge kmetijstva in gozdarstva v našem gospodarstvu, pomenu drugih industrij, povezanih z naravnimi danostmi za Slovenijo (rudarstvo, energetika, turizem). V nadaljevanju pa se knjiga, ob problematiziranju členitve Slovenije na pokrajine, posveti vsaki od njenih pokrajin (alpske, predalpske, dinarskokraške, obsredozemske, obpanonske, slovensko zamejstvo) in jih še posebej obdela v naravno- in družbenogeografskem kontekstu. Prvovrstno obučbeniško gradivo za geologijo in geografijo in dokaz, da so tematski zemljevidi ob ustrezni obdelavi lahko izjemno zanimivi.

Samo Rugelj, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...