Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Terasirane pokrajine

Ob sedemdesetletnici Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU
Drago Kladnik, ... [et al.]
Terasirane pokrajine
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-889-6
Urejanje Rok Ciglič, Matjaž Geršič, Drago Perko

Tehnične lastnosti
trda vezava
240 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > geografija

Povej naprej

O knjigi

Terasirane pokrajine, ki predstavljajo poseben kmetijski in ekološki sistem, so razporejene po celem svetu. Glede na njihove raznolike pojavne oblike lahko pravzaprav govorimo o raznovrstnih kmetijskih in ekoloških sistemih. V mnogih okoljih so v razvitih civilizacijah nastajale skozi dolga tisočletja. V njih se prepleta harmonično sožitje med človekom in naravo, marsikje se v njih zrcali tudi sožitje med ljudmi. Terasirane pokrajine so pokrajine s posebno vrednostjo, v katerih se zrcali kreativnost človeka in njegova sposobnost prilagajanja naravnim razmeram. Njihove kmetijske terase na eni strani zagotavljajo hrano za preživetje, na drugi pa imajo neprecenljivo znanstveno, kulturno, zgodovinsko, ekološko, estetsko, celo psihološko, filozofsko in religiozno vrednost.

Recenzija Bukla

Sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU so si z izdajo te monografije ob 70-letnici delovanja svoje ustanove kar sami omislili lepo in trajno rojstnodnevno darilo. Po besedah predstojnika dr. Draga Perka Inštitut tako nadaljuje tradicijo delovnega proslavljanja jubilejev, tokrat tudi z nekaj simbolike: »Terase so nekakšne stopnice od dna proti vrhu, ki dvigajo vrednost terasirane pokrajine, po podobnih stopnicah pa se v časovnem, številčnem in kakovostnem smislu vzpenja tudi naš inštitut in bogati slovensko znanost.« Večji del knjige je posvečen terasiranim pokrajinam v Sloveniji – sredozemski, dinarski, alpski in panonski pokrajini – , vendar jih avtorji že v prvih poglavjih postavijo v razmerje do tako oblikovane kulturne pokrajine s posebno vrednostjo po svetu in v Evropi, opozarjajo pa tudi na svetovno deklaracijo o razvoju in zaščiti kmetijskih teras. V zadnjem delu izpostavijo tudi vzorčne primere terasiranih pokrajin pri nas ter po vrhu primerjajo še naravne in antropogene nekmetijske terase ter terasirane objekte.

Iztok Ilich, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...