Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Težavna pot v prihodnost

James Lovelock
Težavna pot v prihodnost
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4291-1
Naslov izvirnika A rough ride to the future
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Samo Kuščer
Urejanje Mitja Pucer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
260 g
198 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > geografija
naravoslovje > ekologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izzivov polna knjiga, ki razpravo o podnebnih spremembah in rasti prebivalstva ponese v čisto drugo smer – z jasnostjo in besno strastjo njenega avtorja. – Camilla Cavendish, Sunday Times

Človeštvo imam za tako pomembno, ker smo prva biološka vrsta od nastanka življenja pred več kot tremi milijardami let, ki na veliko izkorišča informacijo, da spreminja svet okoli sebe. Seveda ne morem vedeti, ali smo res od boga izbrani; ne dvomim pa o našem nenadomestljivem pomenu za Zemljo, za Gajo. Danes je naš pomen še toliko večji, kajti če bi našo obliko življenja – od najmanjše bakterije do največjega kita – povsem uničili, se življenje na opustošenem planetu ne bi moglo nikdar več spočeti. Zato je varovanje življenja na Zemlji izziv in tudi odgovornost za človeštvo.

James Ephraim Lovelock je študiral je kemijo v Manchestru, po študiju pa je prevzel mesto na Inštitutu za zdravstvene raziskave v Londonu. Pri številnih projektih ameriške NASE je sodeloval kot inovator in znanstveni svetovalec, med drugim pri programu Viking v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so si prizadevali odkriti življenje na Marsu. Od leta 1974 je član prestižne akademske družbe Royal Society. Še bolj kot raziskovalec in izumitelj (na področju kromatografije plinov in detekcije atomov) slovi kot zavzet okoljevarstvenik ter utemeljitelj teorije o živečem planetu Gaji. Med njegovimi številnimi deli sta razen strokovnih člankov v slovenščini doslej izšli knjigi Gaja: nov pogled na življenje na Zemlji (1994) ter Gaja se maščuje: o pregrevanju Zemlje in usodi človeštva (2007). Leta 2003 je Lovelock prejel častni naziv Royal Companion, leta 2005 pa ga je revija Prospect uvrstila med sto najvplivnejših svetovnih intelektualcev. Leto pozneje je prejel Wollastonovo medaljo, najvišje odličje častitljive Geološke družbe iz Londona, ki so ga svojčas podelili Charlesu Darwinu. Živi v Devonu na skrajnem jugozahodu Velike Britanije.

Recenzija Bukla

Lovelock (1919), angleški raziskovalec, izumitelj in publicist, je tudi pri nas znan z dvema prevedenima knjigama o Gaji, Zemlji kot živemu organizmu (kar je koncept, ki ga že dolgo razvija v svojih knjigah). Težavna pot v prihodnost je njegovo zadnje delo (iz leta 2014), napisal ga je kot skoraj stoletni koncentrat svojih razmišljanj in dognanj, v njem pa skuša zaobjeti nekatera ključna vprašanja prihodnosti našega planeta in človekovega življenja na njem. Ta segajo tudi daleč prek našega časa. Globalno segrevanje in posledice izpustov ogljikovega di oksida tako denimo postavlja v precej daljši okvir povečevanja sevanja Sonca v naslednjih sto milijonih let, zaradi česar bo Zemlja že postala manj primerna za bivanje. Za večjo uporabo jedrske energije kot najbolj elegantnega načina za reševanje energetskih potreb pa trdi, da se ta koncept ne prebije zaradi temeljnega nezaupanja javnosti do znanosti. V knjigi ves čas streže tudi z osebnimi primeri, s katerimi kaže na to, da človekov koncept bivanja in odločanja ni po definiciji superioren v primerjavi z drugimi bitji. Primerja ga tudi z razvojem računalnikov, ki se kljub neznanskemu povečanju svoje zmogljivosti za osnovno uporabo, kot je denimo urejanje besedil, v nekaj desetletjih niso nič kaj posebno izboljšali. Strnjeni povzetek življenjskega izkust va neutrudnega zagovornika Zemlje.

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...