Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Matematika

Zelo kratek uvod
Timothy Gowers
Matematika

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-260-043-3
Naslov izvirnika Mathematics
Podnaslov izvirnika A Very Short Introduction
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Jure Vogrinc
Urejanje Luka Omladič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
11,5 x 17 cm
160 g
156 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > matematika

Založnik o knjigi

Matematika je področje, s katerim se pri vsakodnevnem življenju vsi srečujemo, vendar pa se je mnogi bojimo. Timothy Gowers v tem nadvse dostopnem in zabavnem uvodu razjasni najbolj temeljne razlike, ki so v osnovi filozofske, med višjo matematiko in tem, kar se učimo v šoli, da jasneje razumemo protislovno zveneče pojme, kot so »neskončnost«, »ukrivljeni prostor« in »imaginarna števila«. Od osnovnih idej, preko filozofskih dvomov do občih socioloških vprašanj o matematični skupnosti ta knjiga razkriva nekatere skrivnosti prostora in števil.

Timothy Gowers je Rouse Ball profesor matematike na univerzi v Cambridgeu in prejemnik Fieldsove medalje za matematiko, ki jo podeljujejo za »najbolj pogumno, tehtno in spodbudno raziskavo mladih matematikov.«

Recenzija Bukla

Avtor tega kratkega uvoda, profesor matematike na Cambridgeu, kot razlog za pogosto nepriljubljenost matematike pri (bivših) dijakih in študentih navaja dejstvo, da matematika, za razliko od večine ostalih ved, ves čas gradi sama na sebi, zato omogoča napredovanje zgolj na podlagi razumevanja predhodne snovi, ki se je dejansko tudi ne sme pozabiti. Za tiste, ki jim je ta veda, pogosto napačno imenovana kot najbolj eksaktna (o čemer teče beseda v poglavju Ocene in približki), ostala v boljšem spominu, pa je ta knjiga navdihujoče branje, saj predstavlja teoretično praktični pohod čez matematično vesolje (modeli, dokazi, dimenzije, geometrija, limite in neskončnost itn.), ki se sklene z malce bolj šegavimi informacijami na temo matematike (denimo odgovor na to, zakaj je tu tako malo matematičark).

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...