Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Farmacevtski terminološki slovar

Aleš Obreza, ... [et al.]
Farmacevtski terminološki slovar
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Slovarji
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-254-330-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Marjeta Humar, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
830 g
371 strani
Tip knjige
slovar
Kategorije
naravoslovje > medicina
enciklopedije in slovarji

Povej naprej

Založnik o knjigi

Farmacevtski terminološki slovar vsebuje okoli 5500 strokovnih izrazov, ki se uporabljajo na različnih področjih farmacije (farmacevtska tehnologija, farmacevtska informatika, farmacevtska biotehnologija, farmacevtska kemija, farmacevtska zakonodaja, farmakoepidemiologija, farmakognozija, toksikologija, lekarniška farmacija, klinična farmacija, socialna farmacija ipd.). Slovar ne vsebuje zaščitenih imen zdravil. Vsak strokovni izraz je prikazan v samostojnem slovarskem članku. Slovar je normativen, razlagalen in prevoden. Vsebuje izrazje, ki mu stroka daje prednost, in z jezikovnega in/ali strokovnega stališča manj ustrezno izrazje, ki je prikazano v obliki kazalk k ustreznejšim poimenovanjem. Prednostno izrazje ima pomenski opis, navadno tudi angleški in latinski ustreznik, če se uporabljata. Slovar ima tri dele: slovensko-angleško-latinski, angleško-slovenski in latinsko-slovenski del. Pri izdelavi farmacevtskega terminološkega slovarja so sodelovali farmacevti, terminografi in jezikoslovci (slovenisti, latinisti in anglisti).

Soavtorji slovarja so Marjeta Humar (vodja), dr. Jelka Šmid Korbar, dr. Aleš Obreza, dr. Saša Baumgartner, dr. Mirjana Gašperlin, dr. Maruša Hribar, dr. Damjan Janeš, dr. Samo Kreft, dr. Mojca Lunder, dr. Janja Marc, dr. Matjaž Jeras, dr. Aleš Mrhar, mag. Barbara Razinger Mihovec, mag. Breda Kosirnik, dr. Darja Frankič, dr. Mitja Kos, mag. Evgen Tomazin, dr. Branka Švajger, Pavel češarek, prof., idr.

Slovar je namenjen farmacevtom vseh ravni in poklicev, študentom in laikom, ki jih zanima to področje znanosti, čeprav nekatere razlage zahtevajo določeno predznanje iz kemije, fizike, biologije ipd.

Za izdelavo slovarja je bila pregledana slovenska farmacevtska literatura in spletni viri, primerjani pa so bili tudi nekateri slovarji, ob splošnih tudi strokovni, ob domačih tudi tuji.

Recenzija Bukla

Farmacevtska industrija je v Sloveniji že dolgo časa pomembna gospodarska panoga in izdatno napreduje tudi na strokovnem področju. Farmacevtski slovar je neke vrste koncentrat te stroke, pri katerem je sodelovalo veliko fakultetnih pedagogov in drugih strokovnjakov vseh generacij, tako da imamo lahko ta slovar za aktualno sintezo sedanjega slovenskega znanja iz področja farmacije. Gre za prvi razlagalni, normativni in večjezični slovar (največkrat sta zraven navedena še angleški in latinski izraz), ki je v celoti izdelan na podlagi slovenskega farmacevtskega gradiva, vsebuje pa 5614 slovarskih člankov. Uvodnemu delu sledi osrednji slovensko-angleško-latinski slovar, v katerem so iztočnice razložene ali prikazane s kazalko na ustreznejši izraz, nato pa sledita še angleško-slovenski in latinsko-slovenski slovar. Farmacevtsko izrazje je predstavljeno s stališča pogostosti rabe in zvrstne pripadnosti, iz slovarja pa je razvidna močna povezanost z organi v Evropski uniji, saj je dovolj natančno prikazano zakonodajno urejanje farmacije. Remek delo.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...