Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nesmrtno življenje Henriette Lacks

Rebecca Skloot
Nesmrtno življenje Henriette Lacks
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-01-1663-9
Naslov izvirnika The Immortal Life Of Henrietta Lacks
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Irena Duša
Urejanje Sandra Šukarov

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
850 g
399 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
naravoslovje
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Ime ji je bilo Henrietta Lacks, toda v znanosti je znana pod šifro HeLa. Revni temnopolti Američanki, materi petih otrok, so leta 1951 na pregledu v bolnišnici odvzeli nekaj celic in jih poskušali vzdrževati v laboratorijskem okolju, kar dotlej ni uspelo še nikomur. Henrietta je umrla, a celice so preživele. In postale vroče blago v farmacevtski in biotehnični industriji, saj so omogočile razvoj cepiva za otroško paralizo, kloniranja, genskih raziskav …
Njeni otroci o vsem tem niso vedeli nič, zato jih je pošteno pretreslo, ko so spoznali, da celice njihove matere v velikanskih količinah živijo po vsem svetu. S celicami HeLa se sklepajo milijardne kupčije, Henrietta pa je ostala anonimna in njeni svojci si ne morejo privoščiti osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Nesmrtno življenje Henriette Lacks je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.

Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je osvojil svet, prevedli so ga v več kot 25 jezikov in mreža HBO po njem snema film, ki ga producirata Oprah Winfrey in Allan Ball. Avtorica je za delo osvojila številne nagrade, njene znanstvene članke pa objavljajo v uglednih ameriških revijah in časopisih. Ustanovila je tudi Sklad Henriette Lacks, ki mu namenja del denarja od prodaje knjige. Na voljo je Henriettinim svojcem za kritje zdravstvenih stroškov in šolanje. Rebecca živi v Chicagu in pogosto predava po vsem svetu.

Recenzija Bukla

Ko je neuka temnopolta gospodinja, mati petih otrok, Henrietta Lacks januarja 1951 le prišla na zdravniški pregled v bolnišnico Johns Hopkins, ker je čutila, da v njeni notranjosti raste nekakšna bula, medicina še ni bila sposobna gojiti človeških celic in vitro, torej v epruvetah zunaj telesa. Lacksovi so pri pregledu odvzeli nekaj celic, s katerimi so želeli potrditi diagnozo rakavega tumorja na materičnem vratu. Njenega tumorja so se potem lotili z radioterapijo, ki je bila v tistih časih metoda za zdravljenje raka, po dveh dneh pa so jo odpustili domov, saj se je po njihovih navedbah Lacksova počutila dobro in je bila optimistična. Medtem je Mary, ki je v laboratoriju na gojišče zasejala Henriettine celice, v vsakdanjem sterilizacijskem postopku naslednje dni kukala tudi v epruvete z njimi in rutinsko ugotavljala, da se v njih nič dogaja. Dva dni potem, ko je Henrietta zapustila bolnišnico, je Mary zagledala nekaj, kar je spominjalo na bele obročke okoli strdkov na dnu vsake epruvete. To se je ni zdelo nič posebnega, saj se je že zgodilo, da so kake celice nekaj časa preživele v laboratoriju, potem pa so umrle. Toda Henriettine niso, kmalu jih je bilo treba razdeliti v dve epruveti in štiri in šest, vsakih štiriindvajset ur jih je bilo dvakrat več, štele so se že v milijonih, danes pa, šestdeset let po tem, jih je še vedno živih še veliko (njihova dosedanja skupna teža bi presegala 50 milijonov ton), imajo jih v mnogih laboratorijih po svetu, pomagale so pri mnogih raziskavah o delovanju človeškega telesa, preverjali so njihovo delovanje v vesolju, z njihovo pomočjo so razvili cepivo proti otroški paralizi, raziskovali viruse, raka itn. In vse to s celicami Henriette Lacks, ki je umrla nekaj mesecev po prvem pregledu, oktobra 1951, in od tega milijardnega posla, tako kot njeni nasledniki, ni dobila ničesar. Zgodbo o Henrietti, razkrivanju oziroma zakrivanju njene identitete in njenih nesmrtnih celicah HeLa (Henrietta Lacks), kot so jih poimenovali, je v inteligentno, mnogoplastno in s spretnim vijuganjem prek različnih časovnih obdobij spleteno zgodbo (podaljša jo do današnjih dni) kot svoj knjižni prvenec, takojšnjo uspešnico in eno najboljših knjig lanskega leta, napisala Rebecca Skloot, sicer biologinja in svobodna pisateljica člankov o znanosti. Za knjigo se je, tudi zaradi njene družbene poante, ogrela celo Oprah Winfrey, ki kani po njej producirati film. Nesmrtno življenje Henriette Lacks tako predstavlja ganljivo zgodbo o človeku, družbi in znanosti, ki že dolgo ni bila opisana s takim čustvenim nabojem.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...