Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dialog o dveh glavnih sistemih sveta, ptolemajskem in kopernikanskem

Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo Tolemaico e Copernicano
Galileo Galilei
Dialog o dveh glavnih sistemih sveta, ptolemajskem in kopernikanskem
39,00 €

Zaradi različnih vzrokov pri nas te knjige ne morete kupiti. Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Historia scientiae
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-254-181-1

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
454 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > znanost

Založnik o knjigi

Galileovo delo Dialog o dveh glavnih sistemih sveta, ptolemajskem in kopernikanskem iz leta 1632, »kopernikanski manifest« in eno najslavnejših del iz zgodovine znanosti, je pomemben mejnik v zgodovini človeške misli. V njem trije sogovorniki, pronicljivi Salviati, pošteni Sagredo in preprosti aristotelik Simplicij v štiridnevnem pogovoru razpravljajo o obeh sistemih sveta ter pretresajo njune prednosti in slabosti. Galileo v Dialoguobravnava tri glavne teme. Najprej skuša pokazati, da na Zemlji izvedljivi poskusi ne morejo pokazati niti njene negibnosti niti njenega gibanja. Nato preučuje nebesne pojave (Sončeve pege, gore na Luni …), da bi utrdil »kopernikansko hipotezo«. In nazadnje predlaga »duhovito domislico« o plimovanju morja, ki ga je mogoče pojasniti, samo če dopustimo, da se Zemlja giblje.

V posebnem zvezku, ki spremlja prevod, sta združeni obširna in poglobljena študija Matjaža Vesela, v kateri avtor podrobno analizira razvoj Galileove misli, ki je vodila k nastanku Dialoga, od prvih astronomskih opazovanj z njegovo izboljšavo že prej odkritega pripomočka – teleskopa, prek spisaZvezdni glasnik pa vse do bolj ali manj izrecnega zagovarjanja heliocentričnega sistema, ki pride do izraza v Dialogu, ter izčrpne opombe in komentarji k prevodu, ki bistveno olajšajo branje in razumevanje tega zgodovinsko odmaknjenega besedila.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...