Dobre kalorije, slabe kalorije
Založba | Modrijan |
Leto izdaje | 2019 |
ISBN | 978-961-287-108-6 |
Naslov izvirnika | Good calories, bad calories |
Leto izdaje izvirnika | 2007 |
Prevod | Jana Lavtižar, Urška Pajer |
Urejanje | Aleš Učakar |
mehka vezava
23,5 x 16 cm
1.090 g
655 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
šport in zdravje > zdravo življenje in alternativna medicina
naravoslovje > biologija
naravoslovje > medicina
naravoslovje > znanost
Založnik o knjigi
Knjiga odpravlja številne predsodke o prehrani, ki se v današnjem času rumenih medijev in družbenih omrežij širijo kot požar, pri tem pa pogosteje sledijo popularnim in komercialnim kakor strokovnim argumentom. Taka trdovratna prepričanja na primer učijo, da so maščobe nekaj slabega, ogljikovi hidrati pa dobri; ali da prehrana z nizko vsebnostjo maščob spodbuja hujšanje in zagotavlja boljše zdravje. Taubes trdi, da za debelost ni kriva količina, temveč kakovost zaužitih kalorij; ogljikovi hidrati (zlasti rafinirani, tisti v belem kruhu in testeninah) pa zvišujejo raven inzulina in spodbujajo kopičenje maščob.
Na vedênje potrošnikov in njihove prehranjevalne navade pogosto vplivajo tudi karizmatični posamezniki, mnenjski voditelji, ki s spretnim prepričevanjem lahko nagovarjajo javnost k spremembam. Ena od takih sprememb v ZDA je bila teza, da je za izgubo telesne teže potrebna intenzivna telesna vadba; kot dokazuje Taubes, je končna posledica praviloma prav nasprotna prvotni želji, saj izdatna telesna aktivnost povzroči tudi večji apetit, lakoto in pri marsikom toliko bolj povečan vnos kalorij. Na še številnih drugih primerih avtor lepo pokaže, da je edina smiselna pot k zdravemu življenju zmernost, raznovrstna prehrana in predvsem uporaba zdrave pameti.
Knjiga Dobre kalorije, slabe kalorije je velik korak k pretrganju tesne miselne zveze med debelostjo, požrešnostjo in lenobo, saj Taubes dokazuje, da imajo geni, hormoni in kemija vsaj enako pomembno vlogo pri pridobivanju telesne teže kakor prehranjevalne navade. Avtor z vseh strani pregnete številna mnenja in hipoteze, ki so v preteklosti pa tudi v modernem času vplivale na trende v medicini in vedênje populacije. Svoje prepričljive argumente za odgovornejšo in bolj logično, bolj naravno prehrano Taubes nadrobno razgrne v treh tematskih sklopih: ›Hipoteza o maščobi in holesterolu‹, ›Hipoteza o ogljikovih hidratih‹ ter ›Debelost in uravnavanje teže‹.
Gary Taubes pri svojem raziskovanju brez predsodkov osvetljuje najrazličnejše zmote, slabosti, vrzeli in ozkoglednosti v znanstveni literaturi. Njegove zgodbe o nemoči znanosti in pomanjkljivih laboratorijskih testih so včasih briljantne in nadvse informativne. Med drugim pripoveduje o tem, kako so se znanstveniki, potem ko so ugotovili postopek za merjenje holesterola v krvi, »osredinjali na kopičenje holesterola v žilah kot vzrok za bolezni srca, in to kljub množici dokazov o nasprotnem«. Pričujoča knjiga je pomemben dokument o razvoju in uporabnosti medicinske metodologije ter dragocen prispevek k zgodovini medicine in nutricionistiki v modernem času.
Recenzija Bukla
Gary Taubes (1956) je raziskovalni novinar, ki je kar lep del svoje kariere posvetil raziskovanju prehranjevanja in sladkorja ter njegovega škodljivega vpliva na zahodno pa tudi drugo civilizacijo. Zdaj sta v slovenščini hkrati izšli kar dve njegovi knjigi. Prvi je naslov Dobre kalorije, slabe kalorije (izvirno je izšla leta 2007), v njej pa je Taubes pokazal, kako ni pomembno samo to, koliko kalorij človek vnaša v telo v želji pri ohranjanju svoje telesne teže, temveč je pomembno tudi to, v kakšni obliki pridejo te kalorije v telo ter kakšen vpliv imajo na njihovo prebavo in predelavo naši geni in hormoni. V precej bolj sveži knjigi Dosje sladkor iz leta 2016 pa je Taubes pod drobnogled vzel sladkor, eno od smrtonosnih substanc sodobnega časa, ter raziskal odnos med Američani in sladkorjem (ter naraščanjem diabetesa v zadnjih desetletjih). Taubes v knjigi lepo pokaže, kje vse se dandanes uporablja sladkor, od konzervansa do dodatka v cigaretah, morda najbolj problematična pa je uporaba koruznega sirupa, s katerim človekom prejme ogromno fruktoze, ki dolgoročno pogubno vpliva na človekovo presnovo in povzroča presnovni sindrom, ki je temelj za številne nadaljnje sodobne civilizacijske bolezni. Knjiga, ki kaže popolno odvisnost naše družbe od sladkorja in sladkarij.
Samo Rugelj, Bukla 149
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- -10% 3 za 2 Moč različnosti Vez med duševno motnjo, nadarjenostjo in genialnostjo 22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 € Dodaj v košarico
- -10% 3 za 2 Verjeti ali vedeti Zakaj sta znanost in religija nezdružljivi 22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 € Dodaj v košarico
- Zdravi pri stotih Znanstveno dokazane skrivnosti najbolj zdravih in dolgoživih ljudi na svetu 29,90 € Dodaj v košarico
- Kako deluje človek Kaj nas znanost lahko nauči o življenju, ljubezni in odnosih 23,90 € Dodaj v košarico
- -10% Pokončni misleci Potovanje človeštva od življenja na drevju do razumevanja vesolja 22,41 € 24,90 € Prihrani 2,49 € Dodaj v košarico
- Dnevnik raziskovanj S področja prirodoslovja in geologije v deželah obiskanih med plovbo ladje Nj. V. Beagle okoli sveta 37,00 € Dodaj v košarico
- -10% 3 za 2 Razsvetljenstvo zdaj V zagovor razumu, znanosti, humanizmu in napredku 26,01 € 28,90 € Prihrani 2,89 € Dodaj v košarico