Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Elementi

Popolni ilustrirani vodič
Jack Challoner
Elementi
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Tehniška založba Slovenije
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-251-431-0
Naslov izvirnika The elements
Podnaslov izvirnika The new guide to the building blocks of our universe
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Eva Žontar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 18 cm
400 g
160 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
naravoslovje > znanost
naravoslovje > kemija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj imata skupnega Taj Mahal in naše okostje? Kaj pa Eifflov stolp in naša kri? Ulične svetilke, ki nam osvetljujejo pot ponoči, in sol v naši hrani?

Odgovori so kalcij, železo in natrij – vsi so elementi. Ustvarjeni so bili ob velikem poku in v supernovah ter so s spojinami, katerih del so, ustvarili naše Osončje, planet, na katerem živimo, zrak, ki ga dihamo, vodo, brez katere ne moremo živeti, in beljakovine, ki so bile ključne za nastanek življenja. V tej knjigi so zapisane vse osnovne informacije o vsakem od 118 elementov.

Nekateri, kot so ogljik, kisik in aluminij, so nam dobro poznani; drugi, kot sta gadolinij in telur, ne. Znotraj knjige boste našli ključne informacije o vseh elementih, pomembne spojine, ki jih tvorijo, njihove možnosti uporabe in osupljive zgodbe o njihovih odkritjih. Našli boste tudi jasno in natančno razlago o tem, kaj element sploh je, kako in zakaj so elementi razporejeni v periodnem sistemu in razlago o strukturi atomov, ki gradijo vse okrog nas.

Recenzija Bukla

Že ljudje v pradavnini so poznali nekatere snovi, ki jim danes rečemo kemijski elementi. Nekateri (zlato, srebro in žveplo) so naravno prisotni v čisti obliki, drugi (železo, baker, živo srebro) pa se enostavno pridobivajo iz mineralov. A šele na koncu 18. stoletja se je med znanstveniki uveljavilo razlikovanje kemijskih elementov od kemijskih spojin. Vsi naravno prisotni elementi pa so bili odkriti šele leta 1920. Se spomnite šolskega periodnega sistema? Kakšno je že atomsko število vodika? In kaj so že tiste kovine pod njim in naprej? Čemu že služi paladij in kako se označi stroncij? Kratko in jedrnato predstavljeni elementi vam bodo s slikovitimi prispodobami in ključnimi informacijami pomagali razumeti gradnike našega vesolja.

Renate Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...