Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Informacija

Zelo kratek uvod
Luciano Floridi
Informacija
14,00 € 14,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,42 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-260-098-3
Naslov izvirnika Information
Podnaslov izvirnika a very short introduction
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Maja Žorga Dulmin
Urejanje Luka Omladič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,2 x 11,2 cm
140 g
139 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > znanost

Založnik o knjigi

Informacije se stekajo v naša življenja preko televizije, radia, knjig in interneta. Nekateri pravijo, da trpimo za prenasičenostjo z informacijami. Ampak kaj sploh je informacija?
Koncept je obširen, temelji v matematiki, vendar je bistven za naš vsakdanjik: DNK priskrbi informacije za naš nastanek, učimo se skozi informacije, ki nam jih dajejo drugi, med seboj se povezujemo skozi prenos informacij – opravljanje, predavanja, branje.
Luciano Floridi, utemeljitelj filozofije informacij, poda izjemno zanimiv in navdihujoč uvod v eno temeljnih idej. Ko pretresa različne teme, razmišlja o njenih posledicah za vse vidike našega vsakdana, od matematike in genetike do njenega družbenega pomena in vrednosti ter njenih etičnih implikacij v zvezi z lastništvom, zasebnostjo in dostopnostjo.

Luciano Floridi je profesor filozofije in etike informacij na Oxford Internet Institute in sodelovec na kolidžu St. Cross Univerze v Oxfordu. Je eden najvplivnejših mislecev na področju filozofije informacij, tehnologije in etike.

Recenzija Bukla

V zbirki Kratki uvod so izšli trije novi knjižni naslovi. V Informaciji Luciano Floridi, profesor filozofije v Oxfordu, predstavi splošen koncept informacije, torej kaj ta sploh je, pri tem pa posega na različna področja, od temeljev matematike prek DNK-ja, ki nosi podatke za nastanek, do informacij kot temeljnih gradnikov, prek katerih poteka naše učenje. V nadaljevanju se na eni strani posveti njihovi organizaciji, na drugi pa postavlja tudi vprašanja in daje odgovore glede njihovega lastništva, zasebnosti in seveda tudi dostopnosti.
Mednarodne migracije so v zadnjih letih tudi pri nas povsem aktualen pojem in realnost in temu se posveča druga knjižica z naslovom Mednarodne migracije, ki jo je napisal Khalid Koser, ki na Univerzi v Maastrichtu predava o konfliktih, miru in varnosti. Koser tako v knjižici govori o velikem povečanju beguncev in prosilcev za azil, pri tem pa na podlagi dostopnih podatkov in družbenopolitične realnosti razmišlja o sedanjih in prihodnjih vplivih migracij tako na države, kjer se naseljujejo migranti, kot tistih, iz katerih se izsel jujejo.
Tretjo knjižico, Leksikologija, ki je bila zaradi jezikovnih posebnosti tudi precejšen prevajalski izziv, pa sta napisala Britanec M. A. K. Halliday, eden najvidnejših jezikoslovcev sedanjega časa, in v Veliki Britaniji rojeni Colin Yallop, ki je služboval kot profesor angleščine na Univerzi Macquarie. V knjižici skozi prizmo predvsem angleškega funkcionalizma razmišljata, kaj sploh je posamezna beseda in kaj označuje, pišeta o »predpisovalni etimologiji« ter na podlagi družbenosti »demistificirata nekatere vidike jezikovnih avtoritet«.

Samo Rugelj, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...