Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naravoslovje I

Kozmologija in geografija
Plinij Starejši
Naravoslovje I
47,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Historia scientiae
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-254-425-6
Naslov izvirnika Naturalis historia 1–6
Prevod Matej Hriberšek
Urejanje Matjaž Vesel

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
700 g
364 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
naravoslovje > znanost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Naravoslovje (Historia Naturalis) Plinija Starejšega je eno najobsežnejših del, kar nam jih je ohranila rimska antika, in tudi eno strokovno in terminološko najzahtevnejših. Strokovna literatura ga pogosto označuje za enciklopedijo antičnega sveta. Plinij je v delo povezal zelo obsežne eseje s področja aplikativnih znanosti, v katerih opisuje snovi, naravne procese in pojave, v prvi vrsti z vidika naravoslovnih znanosti (kemija, fizika, biologija idr.), vedno pa tudi z vidika uporabnosti raznih naravnih dobrin za človeka v vsakdanjem življenju. Vsebino zanje je črpal iz že obstoječih virov, in sicer je uporabil 146 različnih rimskih piscev in 327 grških piscev. Naravoslovje 1 je prva knjiga integralnega prevoda Plinijevega dela. V njej je podrobno kazalo vseh 36 knjig (1) ter knjige, posvečene kozmologiji (2) in geografiji (3– 6). Dodana ji je knjiga prevajalca Mateja Hriberška, s spremno študijo, podrobnim komentarjem in indeksom, kot tudi biografskimi opisi Plinijevih virov in dvema zemljevidoma.

Nasploh je Plinij edini rimski pisec, ki je zajel tako široko in pisano paleto raznih znanosti ter ostaja še vedno ena glavnih referenc za poznavanje antične geografije, kozmologije in astronomije, na področju zoologije dopolnjuje druge antične strokovne pisce (zlasti Aristotela), nenadomestljiv vir pa je za poznavanje antične botanike, farmacije, metalurgije in mineralogije. Izjemno je vplival ne le na naravoslovne vede, ampak tudi na umetnost; s svojimi opisi živali je zaznamoval srednjeveško umetnost bolj kot kateri koli drugi antični ali srednjeveški pisec, neprecenljiv pa je tudi za poznavanje zgodovine antične umetnosti, saj je v Naravoslovje vključil tudi pregled antične umetnosti (kiparstva, slikarstva idr.), ki je unikatno in referenčno pričevanje o antičnih umetnikih, njihovem ustvarjanju in njihovih umetninah.

Kot strokovna avtoriteta in referenca je ostal aktualen vse do 17. stoletja in do začetka razvoja naravoslovnih znanosti, ki je prineslo nova spoznanja in nove, sodobnejše priročnike in enciklopedije. V 19. stoletju je strokovna javnost v veliki meri odrivala njegovo delo v ozadje; to je bila logična posledica razvoja naravoslovnih ved, filologi pa so ga dosti prezrli zato, ker s svojim jezikom ne sodi med klasične, ampak med poklasične pisce. Na novo so Plinija in njegovo Naravoslovje odkrili in začeli preučevati v 20. stoletju. V zadnjih 25 letih pa se v raziskave aktivno vključuje tudi sodobna znanost, ki skuša eksperimentalno dokazati, ovreči ali tehnično verificirati dognanja in podatke antičnih strokovnih piscev. Razvoj naravoslovnih znanosti in sodobne naravoslovne raziskovalne metode prinašajo nova spoznanja in drugačen pogled na Plinija in njegovo delo, zato lahko raziskovalci marsikaj, kar je pred stoletjem in več veljalo za napačno, gledajo skozi povsem novo prizmo.

Opomba: V ceno je vklučena še knjiga: Po plinijevem nebu in zemlji: Komentar h knjigam 1– 6 Plinijevega Naravoslovja.

Recenzija Bukla

Gal Plinij Selund, tudi Plinij starejši (23– 79) je bil rimski pisec in učenjak, najbolj znan po svojem epohalnem knjižnem projektu Naravoslovje, imenovanem tudi »Encyclopedia Britannica antičnega sveta« (izbrana poglavja so že izšla leta 2009 v samostojni knjigi, prevedel jih je Hriberšek), v katerem je poskušal na enem mestu povzeti staroveško znanje o svetu. Naravoslovje v 37 knjigah je izšlo leta 77 in naj bi ga kot enega od najbolj ambicioznih antičnih prevajalskih projektov v naslednjih letih v slovenščino prevedel ter opombe k njemu napisal dr. Matej Hriberšek (celoten projekt bo predvidoma obsegal pet knjig). Prvi dvodelni paket knjig tako prinaša prevod prvih šest Plinijevih knjig v osnovni knjigi in pa obsežne in natančne Hriberškove opombe v drugi, samostojni, precej debelejši, knjigi. Plinij na skoraj 150 straneh svoje prve knjige najprej podrobno navede vsebino celotnega Naravoslovja (ta knjiga lahko služi tudi kot kazalo celotnega opusa), v naslednjih knjigah pa je potem po vrsti zaobsegel kozmologijo (2. knjiga), geografijo Evrope (3. in 4. knjiga) ter Afrike in Azije (5. in 6 knjiga). Projekt, pri katerem smo lahko fascinirani: tako nad nepopustljivo zavzetostjo in izjemno marljivostjo izvirnega avtorja v njegovi nameri opisati svet, kot tudi prevajalca in založbe ZRC (urednik zbirke Matjaž Vesel), ki sta si naložila prevod tega monumentalnega dela.

Samo Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...