Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rojeni za zgodbe

Miha Mazzini
Rojeni za zgodbe

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Ebesede
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6693-96-7
Urejanje Andrej Klemenc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
430 g
237 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
naravoslovje > znanost

Založnik o knjigi

Kakšna razlika je med idejo in navdihom? Kakšna med izboljševalcem in ustvarjalcem? Je alkoholizem za ustvarjanje nujen?

O ustvarjalnosti je bilo napisano nepregledno število knjig. Posvečali so se ji znanstveniki, vendar so lahko le opazovali in zapisovali, sami umetniškega navdiha niso bili deležni. Umetniki radi pripovedujejo o vsem mogočem, le lastni ustvarjalni proces se bojijo analizirati – kaj, če bi ga s tem uničili?

Zelo malo je knjig, katerih avtorji v eni osebi združujejo znanstveno razmišljanje in umetniško čutenje. Miha Mazzini je doktoriral iz antropologije vsakdanjega življenja, še prej pa objavil 30 knjig, piše scenarije in režira filme. Je torej prava oseba, da vas v tem delu, ki je nastajalo kar nekaj let, popelje skozi vse faze ustvarjanja in ponudi njegovo razlago s prepletom različnih področij, od biologije prek nevrologije do analize družbenih vplivov.

Iz vsebine:

Ustvarjalni trenutek skozi zgodovino

Človeški možgani

Bližnjice in ostale zvijače

Ustvarjalni proces

Faze pisateljskega ustvarjanja

Recenzija Bukla

Pisatelj, publicist in scenarist Miha Mazzini je tokrat podpisan kot dr. Miha Mazzini. Ne brez razloga, njegova monografija Rojeni za zgodbe je predelana in dopolnjena disertacija, ki se ukvarja z izvori in mehanizmi ustvarjalnosti (poudarek ima na pisateljski ustvarjalnosti), to pa obdeluje z različnih, tako naravoslovnih kot tudi družboslovnih vidikov. Mazzini obravnavano tematiko bogati tudi z lastnimi izkušnjami in mnenji drugih slovenskih pisateljev, v kratkih poglavjih jo podaja eksaktno, tu in tam tudi šegavo, njegov miselni in raziskovalni horizont pa pred bralca prinese tudi povsem presenetljive perspektive. Z njimi poskuša osvetliti temeljno vprašanje, ali je ustvarjalnost posledica božanskega navdiha ali rezultat evolucije ter zgradbe možganov, proizvod socializacije ali pa rezultat duhovne rasti človeka skozi (svojevrstno) meditacijo itn. Knjiga, ki vabi v skrite kotičke človekovega uma.

Samo Rugelj, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...