Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

110 let modrosti Alice Herz Sommer

Preživeti holokavst in muzicirati …
Caroline Stoessinger
110 let modrosti Alice Herz Sommer
18,49 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-142-2
Naslov izvirnika A Century of Wisdom
Podnaslov izvirnika Lessons from the Life of Alice Herz-Sommer, the World's Oldest Living Holocaust Survivor
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Miriam Drev
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina
Predgovor Václav Havel

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 13 cm
290 g
206 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi je avtorica Caroline Stoessinger zbrala zgodbe in življenjske nauke neverjetne ženske Alice Herz Sommer, ki je bila pri 110 letih najstarejša oseba, ki je preživela holokavst. Hkrati je bila tudi najstarejša živeča koncertna pianistka. Do konca življenja je vsak dan vadila klavir.

Rodila se je leta 1903 v Pragi v družini judovskih izobražencev in glasbenikov. Prijateljevali so s Kafko, z Werflom in Brodom. Leta 1943 so Alice, tedaj že uveljavljeno koncertno pianistko, skupaj z mamo, možem in s sinom odpeljali v koncentracijsko taborišče Terezín.

Alicina mama in mož sta v taborišču umrla, ona in sin pa sta preživela. Alice je za sojetnike odigrala več kot 100 koncertov ter jim z njimi vlivala tolažbo in upanje. Od 15.000 interniranih otrok je bil njen sin eden izmed komaj 93, ki so se vrnili iz tega taborišča.

Knjiga 110 let modrosti Alice Herz Sommer ne prinaša le osupljive življenjske zgodbe, temveč tudi njena dragocena spoznanja in uvide. Kljub tem grozljivim življenjskim preizkušnjam je na življenje vselej gledala z razumevanjem, optimizmom in neustavljivim veseljem.

»Preživela je, da bi svet spoznal njeno zgodbo o resnici in lepoti – navkljub lažem in sovraštvu,« je v svojem predgovoru h knjigi napisal Václav Havel.

Recenzija Bukla

Še posebej sem hvaležna za izid te knjige v slovenščini. Brala sem jo drugače, zato bo moj opis zelo oseben. V starem naslanjaču, ogrnjena v plet in pokrita z mehko odejo, sedim in prisluhnem sila modri ženski, ki mi pripoveduje svojo dolgo (110 let!) življenjsko zgodbo, polno modrosti, polno žlahtnosti. Srkam čaj v njeni sobi v Pragi (ali pa je morda London ali Jeruzalem) in se čudim skorajda neverjetnemu optimizmu Alice Herz Sommer, ki je preživela holokavst in svet navduševala s svojim muziciranjem (»Judinja sem, moja veroizpoved pa je Beethoven.«). Kako živeti polnost do zadnjega trenutka ne glede na vse, kar prinaša življenje? Prijateljevanje z znamenitimi osebnostmi 20. stoletja, preživetje Terezina, življenje v treh domovinah … Tako polnega okusa in tako žlahtna in topla je njena zgodba, da še dolgo po tem, ko obrnem zadnji list, obsedim v starem naslanjaču in se napajam z njeno pronicljivostjo in toplino modrosti. Zares ne dvomim, da bodo še mnogi bralci doživeli živost Topline Aličinega večnega poletnega srca, katerega utrip je dobro ujela Caroline Stoessinger.

Sabina Burkeljca, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...