Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Človek: navodila za uporabo

Vse, kar je treba vedeti. Pika.
Nara Petrovič
Človek: navodila za uporabo
17,90 € 17,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 3-7 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Luna
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-269-0
Leto izdaje izvirnika 2007
Urejanje Jure Capuder, Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
260 g
232 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Založnik o knjigi

Pred bralci je že četrto utelešenje knjige Človek: navodila za uporabo. Iz telesa in izpod peresa Nare Petroviča prihaja dodobra izčiščena in oplemenitena izdaja dela, ki si je med slovenskimi ljubitelji sonaravnega načina življenja prislužila že domala kultni značaj. To ni le knjiga, temveč terapevtski pripomoček, ki poleg čudenja nad rutinskim vsakdanom naše družbe prinaša tudi orodja za samopopravilo. A ne v obliki bližnjic, pripomočkov, diet, nasvetov, teorij in pridig, temveč z osvetlitvijo naše temeljne narave. Zato v množici priročniške literature o "zdravem načinu življenja" Človek izstopa z močjo surove resnice, ki spregovori skozi živalskost naših teles.

Glede na diagnozo družbene bolezni, ki jo prebolevamo na plečih lastnih teles, zato pretresljiva preprostost Človeka s ponovnim rojstvom dobiva vedno večjo terapevtsko veljavo. Z malo idealizma in povsem brez cinizma si upamo trditi, da je to knjiga, ki sodi v vse vrtce, šole in na zrelostne izpite, kot priložena "navodila za uporabo" morebiti že v porodnišnice.

Recenzija Bukla

Ralph Waldo Emerson je nekoč rekel, da ljudi nič bolj ne preseneti kot zdrava pamet in pošteno ravnanje, in v tem smislu gre brati tudi unikatno knjigo Nare Petroviča, človeka, ki živi na podlagi lastne izkušnje in nas na novo seznanja z našim telesom ter nam prepričljivo pokaže, do kam vse smo pripeljali njegovo uporabo v sedanji (post)industrijski družbi. Medtem ko se mnogi priročniki za zdravo življenje začnejo z zdravo prehrano, Petrovič svoje izvajanje prične na drugem koncu prebavne verige, pri iztrebljanju, in nam že tu dokazuje, kako je straniščna školjka kot udobna civilizacijska pridobitev zaradi nenaravnega položaja povzročila neustrezno in neučinkovito iztrebljanje, ki sčasoma, čez desetletja, pripelje do raznih (bolezenskih) posledic. A tu je šele začetek, Petrovič nas pelje naprej, proti prehranjevanju kot tehnični disciplini, kjer problematizira mizo kot povsem neprimerno in v smislu višine neustrezno površino, s katere zajemamo hrano (da o neustreznosti kovinskega pribora niti ne govorimo), potem pa svoje razmišljanje nadaljuje do obuvala ter tudi tam pokaže, kako te civilizacijske pridobitve, ki so jih včasih uporabljali samo vojaki in plemiči za poudarjanje svoje večvrednosti, v praktičnem smislu zdravega in naravnega življenja nimajo nobene koristne funkcije, saj prinašajo samo deformacijo nog in posledično celega telesa. V naslednjem poglavju obdela zobne ščetke in čiščenje zob z njimi: kaj mislite, da Petrovič meni o tem? Seveda je ne potrebujete. Priročnik za življenje, ki vas bo prisilil k ponovnemu razmisleku o vsakodnevnem delovanju telesa, ki je podvrženo vse bolj škodljivi avtomatiki in neustrezni rutini.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...