Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dvorišče indumbe

Miran Suša
Dvorišče indumbe

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-279-5
Leto izdaje izvirnika 2016
Spremna beseda Vesna V. Godina
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
290 g
208 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
biografije in spomini
osebna rast, duhovnost in ezoterika

Založnik o knjigi

Afrika se v vseh nas oglaša kot oddaljen spomin na izgubljeno harmonijo.

Iskanje vpogleda v globino afriškega dojemanja življenja. V skromni vasici, med domorodci in z njihovimi običaji, kjer se ves svet dogaja na mirnem dvorišču indumbe.

Knjiga Dvorišče indumbe je privlačno branje, v katerem se prepletajo avtorjeva osebna doživetja med bivanjem pri afriškem zdravilcu, etnografija in biografija zdravilca. Je kombinacija študija antropologije in osebnega iskanja. Avtor nam želi na čim bolj neposreden način predstaviti bistvo afriškega zdravilstva in njihovega pogleda na bivanje nasploh. Etnografski podatki dajejo tekstu vsebino, osebna doživetja pa zgodbo, ki pa se vendarle ne začne in ne konča v Afriki – se pa v njej nekako dopolni in izpiše kot zadnje dejanje že davno prej začetega iskanja.

Vendar namen te knjige ni v odpiranju ran iskanja, njen glavni namen je vpogled v afriški svet zdravilstva, v njegovo duhovno ozadje in vpetost v zemeljsko bivanje. Dojemanje vsega dobrega v Afriki presega okvir običajnega dojemanja ‘dobrega’ pri nas, kakor tudi presega slehernega posameznika. Posameznik ni nikoli v tem, da je sam, ampak v tem, da je skupaj, da sta osebno in družbeno, nebo in zemlja v njem združena. Zato se do ‘razumevanja’ Afrike ne more vstopiti skozi vrata ‘drugosti’, ampak je doživetje Afrike predvsem doživetje v nas in da je za to doživetje, bolj kot fizični stik z njo samo, potrebna naša iskrenost in pogum se soočati z našimi lastnimi slabostmi.

Avtor želi pokazati, da se Afrika v nas oglaša kot oddaljen spomin na izgubljeno harmonijo, da se v slehernem izmed nas pretaka duh kolektivne krivde izhoda iz nje in njenega opustošenja, in da nas nezmožnost soočenja s to krivdo nenehno razlamlja na dvoje. V njej se zrcalijo naši najgloblji spomini in ves naš izgubljen stik z naravo, soočenje z njimi pa je korak k naši prvobitnosti, ki pa ni nujno odrešujoč. Iskanje tega momenta, te točke zavestne odločitve, ki označuje osebni prehod iz poganstva v krščanstvo, je tudi ena od poant te knjige.

Recenzija Bukla

»So antropologi, ki to v resnici sploh niso, in so antropologi, pri katerih socialna in kulturna antropologija raziskovalca po obisku terena nagovori do te mere, da ga vodi do razmislekov o videnem, doživetem in zbranem.« Takole nekako je v spremni besedi zapisala izredna profesorica dr. Vesna V. Godina in ob tem še dodala, da avtor pričujočega dela zagotovo sodi med one druge. Med znanstvenike, ki se jih videno in doživeto dotakne tako zelo, da jih spodbudi h globljim (življenjskim) razmislekom. In teh v knjigi vsekakor ne manjka! Njen avtor, ta »multipraktik«, ki se v življenju, kot pravi tudi sam, odlično znajde tako v vlogi računalničarja, mizarja in patra ali pa ekološkega kmeta, pisatelja ter družinskega človeka, je izhodišče svojega razmišljanja poiskal v afriški kulturi, natančneje pri sangomah, vračih, ki v svojih svetiščih indumbah pomagajo ljudem na poti do notranjega miru. V njihovo življenje je, kot meni tudi sam, vstopil z bremeni, tipičnimi za belega človeka, od njih pa se je vrnil, kar je ugotovil šele mesece po prihodu v Slovenijo, za vedno spremenjen. Branje, ki (tudi) zaradi dragocenega zadnjega dela knjige, polnega avtorjevih osebnih uvidov, močno presega vse, kar morda (samo) na prvi pogled diši po potopisnem!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...