Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Kulti in prakse nadzora uma

Vodnik za zaščito, izhod in okrevanje
Steven Hassan
Kulti in prakse nadzora uma Novo
39,90 € 39,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Chiara
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7205-23-7
Naslov izvirnika Combating cult mind control
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Irena Pan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
590 g
372 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika
družbene vede
psihologija in psihiatrija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Naša največja ranljivost je prepričanje, da se nam kaj takega ne bi moglo nikoli zgoditi!

Kako se povsem običajni ljudje znajdejo v kultu

Vodilni strokovnjak za kulte razkriva prakse, ki jih uporabljajo kulti za novačenje in manipulacijo z ljudmi. Ne gre samo za verske kulte, povezane z določenim verovanjem. Kot kulti lahko delujejo tudi komercialne organizacije (piramidne sheme, trgovina z ljudmi), izobraževalne oziroma psihoterapevtske skupine (osebna rast) in celo politične organizacije. Podobne prakse nadzora uma lahko najdemo celo v nekaterih destruktivnih medosebnih odnosih.

Prevare, zavajanja, navidezna mistična doživetja, hipnotične tehnike, zloraba skupinske dinamike, ustvarjanje fobij in postopen nadzor nad čustvi, razmišljanjem, vedenjem in informacijami je samo nekaj praks, ki jih boste našli v knjigi. Avtor v njej spretno prepleta zgodbe številnih kultov in njihovih nekdanjih pripadnikov z znanstvenimi dognanji o tem, kako lahko nekdo ugrabi naš um, srce in duha.

Avtor je prepričan, da je naša največja ranljivost prepričanje, da se nam kaj takega ne more zgoditi. V nasprotju s splošnim prepričanjem je namreč večina posameznikov, ki se znajdejo v takšnih skupinah, povsem običajna in se jim ne bi nikoli pridružili, če bi poznali njihovo pravo naravo – to, ki jo spoznajo, ko je največkrat že prepozno. Knjiga vam bo pomagala, da boste lažje prepoznali različne prakse nadzora uma in skupine, ki delujejo kot kult, se pred njimi zaščitili ali našli načine, kako pomagati vašim bližnjim, ki so se morda znašli v kakšni od njih. 

Povprečen človek ne razume nadzora uma: ne ve, kako delujejo kulti, ne ve, katera vprašanja bi moral zastaviti, na katero vedenje bi moral biti pozoren, in ne verjame, da bi ga lahko kdor koli pripravil, da bi vstopil v kult. Prav zaradi tega je toliko običajnih ljudi odličnih kandidatov za rekrutacijo v kult.

Kar se tiče nadzora uma, smo vsi šibki, pa naj nam bo to všeč ali ne. Vsak si želi biti srečen. Vsak potrebuje naklonjenost in pozornost. Vsak išče nekaj boljšega v življenju: več modrosti, znanja, denarja, višji status, smisel in boljše odnose ali zdravje. Prav na te temeljne človeške potrebe in značilnosti prežijo tisti, ki novačijo v kulte.

Destruktivni verski kulti niso edini, ki na tak način ustvarjajo 'mistična' doživetja. Nek mojster borilnih veščin in samooklicani mentalist, ki je ustanovil svoj kult, je na skrivaj plačeval huliganom, da so na ulici oropali njegove učence, s čimer se je njihov strah pred zunanjim svetom še povečal, zato so postali še bolj odvisni od njega.

Zaustavljanje misli je najbolj neposreden način zmanjševanja posameznikove zmožnosti preverjanja realnosti. Če so ljudje zmožni misliti samo 'pozitivne' misli o njihovi vključenosti v skupino, potem so zagotovo ujeti. Ker naj bi bila doktrina in voditelj popolna, se za vsako težavo domneva, da je vzrok zanjo posamezni pripadnik kulta. Pripadniki se naučijo, da vedno krivijo sebe, in se preprosto še bolj trudijo. 

o avtorju

Dr. Steven Hassan je bil kot najstnik tudi sam rekrutiran v kult, po izstopu pa je desetletja raziskoval prakse nadzora uma, ki jih uporabljajo kulti. Danes je eden vodilnih strokovnjakov za kulte in član številnih organizacij, ki se borijo proti neetičnim praksam nadzora uma. S svojim strateškim interaktivnim pristopom je tudi pionir novega pristopa k pomoči žrtvam nadzora uma. Pomagal je številnim ljudem, da so lahko izstopili iz destruktivnih kultov. Je magister svetovalne psihologije na Univerzi v Cambridgeu, licencirani svetovalec za duševno zdravje (LMHC) v zvezni državi Massachusetts in nacionalno certificiran svetovalec (NCC). Napisal je tri knjige, ki so bile izjemno dobro sprejete pri nekdanjih pripadnikih kultov, njihovih družinah, duhovnikih, strokovnjakih za kulte in psihologih: Kulti in prakse nadzora uma (1988, 1990, 2015, 2024), Razpletanje vezi (2000), julija 2012 pa je izdal knjigo Svoboda uma: kako pomagati bližnjim, da zapustijo nadzorujoče ljudi, kulte in prepričanja. Je reden govornik v več nacionalnih, mednarodnih in lokalnih medijih, med drugim USA Today, The Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, Newsweek, People Magazine, CNN, 60 Minutes, Dateline, NightLine, The Today Show in Good Morning America. Nastopil je tudi v oddajah Oprah Winfrey Show, Dr. Phil, Larry King Live, Dr. Drew in mnogo drugih. 

Recenzija Bukla

Delo, ki je bilo prvič objavljeno leta 1988, dandanes (žal) ni nič manj aktualno. Njegov avtor je eden vodilnih strokovnjakov na področju preučevanja kultov in je bil kot najstnik tudi sam rekrutiran v kult. Zato dobro ve, o čem govori, ko pravi, da je največja ranljivost prepričanje, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Po njegovem mnenju smo šibki prav vsi, saj kulti nagovarjajo naše temeljne človeške potrebe po pripadnosti, varnosti in naklonjenosti, pa tudi željo po doseganju modrosti, statusa in denarja. Knjiga nam bo pomagala razumeti psihologijo kulta in nadzora uma, naučila nas bo, kako lahko pred tem zaščitimo sebe in svoje bližnje, pa tudi, kako lahko pomagamo ljudem v tej situaciji ter kako lahko okrevamo, če smo se znašli v njej. Svoje trditve podpre z zgodbami tistih, ki jim je uspelo zapustiti kult, pa najsibo to verski kult, piramidna shema, skupina za osebno rast ali politična organizacija. Posodobljena in dopolnjena izdaja knjige vsebuje tudi spremno besedo prevajalke Irene Pan, dolgoletne novinarke oddaje Preverjeno in raziskovalke kultov, ki so delovali (nekateri še vedno delujejo) pri nas. 

Sanja Podržaj, Bukla 180-181

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...