Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lastna smrt

Skrbna opredelitev kraja
Péter Nádas
Lastna smrt
14,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-242-142-7
Prevod Jože Hradil
Spremna beseda Mladen Havičić

Tehnične lastnosti
trda vezava
165 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
osebna rast, duhovnost in ezoterika
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga združuje dve zgodbi, ki pričata o ekstremnih, mejnih situacijah. V prvi zgodbi, Skrbna opredelitev kraja, Nádas preučuje arhaično strukturo svoje vasi Gombosszeg. Stari običaji in bogovi mečejo dolgo senco, ki sega v sedanjost. Denar pomeni malo: v vasi še vedno vlada blagovna menjava. Vsi prebivalci delijo skupno znanje, ki temelji na magičnem. V daljši zgodbi z naslovom Lastna smrt uspe Nádasu nemogoče: besedo prepusti svoji smrti. Pripoveduje, kako ga pri enainpedesetih na ulici zadane infarkt. Uspe mu ohraniti mirno kri, ko se pojavijo prvi znaki infarkta, potem pa v satiričnem tonu opisuje groteskni sprejem v bolnišnico. Sledimo opisom klinične smrti, v kateri izgubi »vsakdanjo zavest«, nikoli pa celotne zavesti. Iz te izkušnje se vrne v zavedanje, ki  bi ga lahko označili za mistično, v luč, ki je zgolj metafora za Boga.

Recenzija Bukla

Čisto zares o lastni smrti seveda ni mogoče napisati kaj avtentičnega. Gospod Nadas je naredil največ, kar je lahko. Napisal je nekaj nadvse mamljivega o tem, kako je skoraj umrl. Vem, ni čisto isto, a to je vse, kar lahko dobimo. In to je naravnost odlično. Sliši se morbidno, pa ni. Močan vtis naredi navidezna brezbrižnost do smrti, ki je prišla tako nenadoma. Na hitro je treba narediti obračun z vsem, kar ostaja za njim. Ravno dovolj je imel časa, da nekoliko bolj filozofično pogleda na smisel vsega, kar je uspel spoznati in razumeti od rojstva naprej. In to je opravljeno zares bravurozno. V bistvu nam lastno smrt p(r)oda kot ponovno rojstvo z nekaj lahkotne filozofije, ki je tako iskrena, sicer razumsko hladna, a obenem iskrena in življenjsko resnična, da se jo splača prebrati dvakrat. Vsako stran. Mogoče je tako tudi mišljeno glede na to, da je v knjigi veliko na pol praznih strani. Imam celo boljšo idejo. Če se res odločite, da jo preberete dvakrat, najprej preberite strani, ki z medicinsko natančnostjo opišejo stanje telesa ob srčnem infarktu, nato pa še tiste, ki popišejo stanje duha in intelekta, ki beži od ubogega mesa. Skoraj si ne upam napisati, a vseskozi sem se malo zabaval. Če ste že slišali za luč na koncu tunela, vas bo Nadas presenetil. Pred njo se je namreč obrnil stran.

Mario Galunič

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...