Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ne pozabi na veselje

Phil Bosmans
Ne pozabi na veselje

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-320-4
Naslov izvirnika Vergiss die Freude nicht
Leto izdaje izvirnika 1978
Prevod Darinka Slanovec, Milena Turnšek
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,4 cm
260 g
150 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
osebna rast, duhovnost in ezoterika
belgijsko leposlovje

Založnik o knjigi

Besede človečnosti, topline in moči, zaupanja in humorja

Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje je izraz avtorjeve pristne življenjske radosti. V kratkih besedilih belgijski duhovnik razmišlja o mnogih pozabljenih priložnostih, ko se lahko veselimo. Besedila so deloma pisana kot pesem, deloma kot meditacija. Vsa pa globoko segajo v temelje in brezna življenja.

Knjigi so dodane premišljeno izbrane fotografije, njihov izbor pa želi nevsiljivo dopolniti sporočilo te knjige.

Belgijskega duhovnika ter avtorja številnih duhovnih spisov Phila Bosmansa (1922– 2012) je slovenskim bralcem prva približala revija Prijatelj, verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev (danes ga izdaja Dom sv. Jožefa v Celju), s prispevkom Sklenil sem prijateljstvo z naravo v prvi številki dvomesečnika leta 1989. Sledile so številne objave, pod prevod katerih se je podpisovala Darinka Slanovec vse do leta 1995, ko je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla prva Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje. Sledile so še knjige Rože sreče moraš saditi sam (1995), Sreča se skriva v tebi (1996), Rad te imam (1997) in Reci življenju da (1999), ki so bile večkrat ponatisnjene. Po dveh desetletjih od prvih izdaj se je Celjska Mohorjeva družba odločila, da med svoje bralce ponovno pošlje Bosmansove »vitamine za srce« in ponatisne štiri od teh petih knjig.

Prva Bosmansova knjiga v nizozemskem izvirniku z naslovom Dragi človek, rad te imam je izšla leta 1972. Nemški prevod se je pojavil leta 1976, po njem je nastala slovenska knjiga z naslovom Ne pozabi na veselje. Že ob prvem izidu knjige je Bosmans zapisal, da misli, da je: »… v tej knjigi napisal nekaj, kar ljudje čutijo. Ljudje pravzaprav o vsem tem razmišljajo, jaz pa to samo zapišem. Morda je to razlog, zakaj tako radi berejo moje knjige: v njih prepoznajo sebe.«

Bosmans je postal mojster posrečenih gesel Ustvarjeni smo za veselje, Sonce ne prezre nikogar … in presenetljivih naslovov Ljubezen je lahko le zastonj, Računalnik ne dela s srcem itd. Njegovi izreki po petdesetih letih od prvih izdaj v izvirnem jeziku še vedno nagovarjajo. Nagovarjajo človeka, ne glede na njegovo zemeljsko prtljago: mladega, starega, revnega in bogatega. V meditacijah, mestoma celo pesmih, je čutiti Bosmansovo besedno mojstrstvo. Z izbranimi in ne odvečnimi besedami avtor zadene v srčiko človeških problemov.

Verjetno so Bosmansovi »vitamini«, osvobojeni navlake, po pol stoletja še vedno »snov«, ki jo človek potrebuje za duhovno rast.

Recenzija Bukla

Modernega Frančiška, kot so poimenovali Phila Bosmansa, v našem prostoru dobro poznamo, prav tako njegove knjige. Po njegovih mislih, meditativno in poetično pobarvanih, z globokim čutom za življenje, radi posegamo, saj nas dvigujejo in sporočajo, da je življenje dobro in lepo kljub bolečini, ki jo izkušamo v tuzemskem bivanju, če le znamo pogledati nanj z ljubečimi očmi in notranjo radostjo. Lahko rečemo kar, da je bil Bosmans nekakšen začetnik čuječnosti, zavedanja trenutka, spodbujal je ljudi k dobremu, prijateljstvu, pomoči. Nič nenavadnega ni, da je bil ta duhovnik tudi ustanovitelj gibanja, ki ni pripadalo nobeni veroizpovedi, kajti veselje, sočutje, dobrota, sobivanje z naravo, ljubezen, prijateljstvo – temeljne vrednote življenja – ne potrebujejo drugega kot to, da se jih živi in udejanja sleherni trenutek.

Sabina Burkeljca, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...