Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rad te imam

Phil Bosmans
Rad te imam

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-364-8
Naslov izvirnika Ich hab dich gern
Leto izdaje izvirnika 1986
Prevod Milena Turnšek
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
210 g
104 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
religija > krščanstvo
osebna rast, duhovnost in ezoterika
belgijsko leposlovje

Založnik o knjigi

Misli Phila Bosmansa niso samo njegove misli. So misli, ki skrite dremljejo v mnogih ljudeh, v globinah notranjosti preprostih ljudi. Belgijski duhovnik tudi tokrat ne ponuja šablon. Vabi nas, da skupaj z njim razpihamo pepel, ki duši naše življenje.

Belgijskega duhovnika Phila Bosmansa je slovenskim bralcem prva približala revija Prijatelj, verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev (danes ga izdaja Dom sv. Jožef v Celju), s prispevkom Sklenil sem prijateljstvo z naravo v prvi številki dvomesečnika leta 1989. Sledile so številne objave, pod prevodkaterih se je podpisovala Darinka Slanovec vse do leta 1995, ko je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla prva Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje. Sledile so še knjige Rože sreče moraš saditi sam (1995), Sreča se skriva v tebi (1996), Rad te imam (1997) in Reci življenju da (1999), ki so bile večkrat ponatisnjene. Po dveh desetletjih od prvih izdaj se je Celjska Mohorjeva družba odločila, da med svoje bralce ponovno pošlje Bosmansove »vitamine za srce« in ponatisne štiri od teh petih knjig.

V knjigi Rad te imam avtor ne ponuja ustaljenih šablon, temveč svoje misli prepleta z mislimi preprostih ljudi. In prav nič pridigarsko nam polaga na srce, da sleherni človek, kateremu izkažemo ljubezen, preneha biti navaden človek. Z razmišljanji nas vabi, da bi vsak izmed nas v sočloveku znal odkritiprivlačnost, ki veje iz njega, ter nam polaga na srce, da lahko tudi mi postanemo drugačni. Predvsem pa nam daje občutek, da ni potrebno, da smo nezmotljivi, brez napak in popolni, saj nas ima vendar rad.

O avtorju
Phil Bosmans (1922– 2012) je bil belgijski duhovnik ter avtor številnih duhovnih spisov. Rodil se je 1. julija 1922 revnim staršem v podeželskem kraju Gruitrode v belgijski pokrajini Limburg. Družina se je v iskanju kruha kasneje preselila v bližino mesta Genk, kjer so Philovi bratje in oče dobili delo v rudniku.
S tetino pomočjo je mladi Phil obiskoval šolo pri redovnikih, katerih red je na začetku 18. stoletja ustanovil francoski duhovnik sv. Ludvik Marija Grignion Montfortski (1673– 1716), ter leta 1941 tudi sam postal član tega reda.
Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je v belgijskem mestu Antwerpen začel voditi gibanje, ki ni pripadalo nobeni veroizpovedi. Phila Bosmansa je pri delu vodila želja pomagati človeku v stiski - z razumom in fantazijo, z glavo in srcem. Svoj apostolat je izvrševal na ljudskih misijonih po župnijah, v pogovorih z ljudmi in z obiskovanjem družin. Zahtevno delo od jutra do večera ga je tiralo do popolnega zloma. Kar dve leti je potreboval, da se je ponovno postavil na noge in vrnil na delo.
Moderni Frančišek, kot so Bosmansa poimenovali njegovi bralci, je prav v svojih duhovnih spisih zapustil neprecenljiv studenec žive vode, s katerim lahko sleherni izmed nas ustvari majhno »oazo« v tej veliki puščavi sveta. »Moja zadnja beseda je: hvaležnost,« je dejal Phil Bosmans, ki je umrl 17. januarja 2012 v devetdesetem letu polnega življenja.

Recenzija Bukla

Belgijskega duhovnika Phila Bos­mansa so zaradi njegovih dobrih del pa tudi modrosti, ki veje iz vseh njegovih spisov in zapisov, bralci krstili za »modernega Frančiška«. Njegova edinstvenost ni stkana iz velikih besed, ki znajo marsikdaj izzveneti precej medlo, pač pa je osnovana na preprostosti in jasnosti – na vrlinah, kakršne je cenil in jih živel tudi sam Bosmans. Nič čudnega torej ni, da sta tudi obe njegovi knjižici z nas­lovoma Reci življenju da in Rad te imam prepleteni z radostjo, hvaležnostjo in ljubeznijo. Bosmans natroša bralcu misli z različnih področij življenja, s katerimi se srečujemo na svojih poteh, in ga ob tem blagodejno opozarja, naj si vzame čas zase, za sočloveka, za tiste preproste stvari, ki so v resnici najdragocenejše – za ljubezen, bližino, nasmeh, povezanost … Obe knjižici navdajata z upanjem, da ni nikdar prepozno spremeniti svojih navad ali razvad, povedati najbližjim, kako zelo jih imamo radi, ter življenju izreči velik DA.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...