Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tek na mestu

Renata Salecl
Tek na mestu
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kultura
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4575-2
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
250 g
221 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede > sociologija
osebna rast, duhovnost in ezoterika
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čeprav je posameznik tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju nenehno pod pritiskom, da teče bolje in hitreje kot drugi, se zdi, da kot družba tečemo na mestu.
Pričujoča knjiga s številnimi zgodbami iz vsakdanjosti ponazarja, kako ideologija neoliberalizma vpliva na naše življenje: povečuje tesnobo, sproža nove psihološke simptome in paradokse, spreminja naš pogled na delo, etiko, ljubezen, starševstvo, genetiko in prihodnost.

Renata Salecl v Teku na mestu z veliko občutljivostjo zaznava in opisuje nove pojave in spremembe v sodobni stvarnosti. Njene pronicljive analize pa pomagajo razumeti, kako deluje ta svet.

Dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja. Je redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava na Cardozo School of Law, New York, ter na School of Law, Birkbeck College, University of London. V preteklosti je med drugim predavala tudi na Cornell University, University of Michigan, Duke University, New School University ter Humbold Universität v Berlinu.
Bila je tudi članica Znanstvenega kolegija v Berlinu. Njene knjige so prevedene v petnajst različnih jezikov. Kot teoretska psihoanalitičarka se Renata Salecl na simptomatiko dobro spozna, kot sociologinja pa ima tudi uvid v mehanizme družbene dinamike. (...) Pravzaprav se na neki način ukvarja s posledicami kalvinistične morale na življenje na tako imenovanem razvitem zahodu – z rastjo individualizma, deloholizma, narcisizma in potrebe po nadzoru. – Katja Perat, Pogledi

Recenzija Bukla

Filozofinja in sociologinja ter redna profesorica Renata Salecl (1962), avtorica knjig, kot so Disciplina kot pogoj svobode, O tesnobi in Izbira, na zadnji strani Delove Sobotne priloge že nekaj let bistroumno in neposredno opazuje globalno družbeno stvarnost in jo v svojih kolumnah secira na svojevrsten večplastni način, v katerega vnaša tako prvine psihoanalize in izsledke najnovejših psiholoških raziskav kot tudi poante novih knjig in člankov s posameznega področja, ki jih interpretira v skladu s problematiko. Tek na mestu je zbirka njenih predelanih in dopolnjenih že objavljenih besedil, v kateri nas v enajstih vsebinskih sklopih pelje od zakonitosti in delovanja potrošniške družbe (denimo psihoanaliza plačevanja s kreditno kartico; bogati to naredijo z nonšalantno kretnjo, revnejši pa zakrčeno in z občutkom krivde) prek zategnjenih pasov (kako uživati kot revež in kdo služi s podobami revščine), novih psiholoških simptomov (od brezglavega hitenja do »zdravil« proti osamljenosti), paradoksov sodobne družbe (nelagodnost ob odsotnosti »gospodarja«, vse manjša zavzetost za delo, obenem pa obsedenost z učinkovitostjo) pa vse do sodobnih travm (od Angelinine odločitve za dvojno mastektomijo zaradi tveganja raka do Srebrenice in St. Louisa) in navsezadnje tudi do postresnice, ki je zaznamovala prejšnje leto, ameriške volitve in vse bolj tudi naš čas. Knjiga esejev o tem, kako se sicer vse hitreje gibljemo, a se pri tem nikamor ne premaknemo – oziroma celo nazadujemo.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...