Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Avtobus Rose Parks
12,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Leto izdaje 2015
Naslov izvirnika L'autobus di Rosa
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Dean Rajčić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
30 x 20 cm
270 g
40 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
otroško in mladinsko
italijansko leposlovje

Založnik o knjigi

Detroit. Muzej Henryja Forda. Temnopolti starec in njegov mali vnuk sedita v starem avtobusu, razstavljenem sredi velike dvorane. To je avtobus, v katerem Rosa Parks ni hotela odstopiti sedeža belcu. Dedek zgodbo zelo dobro pozna, saj je bil decembra 1955 tam – prav na tistem avtobusu v Alabami. Vnuku začne pripovedovati o šolah, ki so imele ločene razrede za črne otroke; o lokalih, v katere črnci niso imeli vstopa; o moških z dolgimi belimi kapami, ki so jih pretepali, zažigali in ubijali. In o tistem dnevu, ko je Roso poskušal prepričati, naj se presede, in tako sam zamudil avtobus zgodovine …

Čudovito ilustrirana knjiga osvetli pomembne zgodovinske dogodke in hkrati bralca prepričljivo nagovarja, naj ne bo samo nemi opazovalec, ampak naj se postavi za tisto, v kar verjame.

Recenzija Bukla

Zgodba se začne odvijati z dedkovim in vnukovim obiskom muzeja Henryja Forda, kjer je razstavljen avtobus Rose Parks. Vrnemo se v leto 1955, ko je bil dedek priča enemu ključnih trenutkov ameriške zgodovine. Bil je sopotnik drobne šivilje Rose Parks, ki ni želela odstopiti svojega sedeža belcu. To majhno, a nadvse pogumno dejanje je sprožilo revolucionarno gibanje za državljanske pravice in začelo pisati novo poglavje afroameriške zgodovine. Čudovite ilustracije, ki posnemajo slog slikarja Edwarda Hopperja, odsevajo duh tedanjega časa, ko so se rasno razlikovanje, ponižnost in manjvrednost že tako zajedli v kožo Afroameričanov, da so postali samoumevni. Tudi za dedka, ki ni zbral poguma, da bi stopil na Rosino stran, zato se zgodba sklene z njegovim opominom vnučku, naj nikoli ne v okleva v boju za svoja prepričanja.

Kristina Sluga, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...