Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nanizanka za modrijane

Zvezdana Majhen
Nanizanka za modrijane
47,70 € 47,70 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 1,43 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni Brezplačna poštnina

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Nanizanka za modrijane
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-46-7; 978-961-7026-11-5; 978-961-7026-47-4; 978-961-7026-19-1; 978-961-7026-18-4; 978-961-7026-48-1
Ilustracije Urška Stropnik Šonc
Urejanje Zala Stanonik

Tehnične lastnosti
trda vezava
15,5 x 15,5 cm
880 g
20 strani
Tip knjige
kartonke in tipanke
Kategorije
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > kartonke in tipanke
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

ČAS je pojem, ki v znanosti še nima jasne definicije. Opredeljujejo ga dogodki, ki si sledijo drug za drugim. S časovnimi relacijami se otrok sooča že od rojstva dalje in kmalu opazi, da odrasli nenehno bijemo bitko s časom. V lirični slikanici ČAS se na igriv način seznani s časovnimi pojmi znotraj dneva (ZJUTRAJ, OPOLDNE, ZVEČER, PONOČI, DANES), bližnjo preteklostjo (VČERAJ) in bližnjo prihodnostjo (JUTRI). To pa so izhodišča za globlje razumevanje časa, s katerim se ljudje soočamo vse življenje.

Vsebina prve slikanice: POJOČE JUTRO - OPOLDANSKO SONCE - VEČERNI AKROBAT - NOČNI PESNIK - MOJ DANES - VČERAJŠNJA ZABAVA - NAČRT ZA JUTRI

 

GLASBILA so del otrokove najzgodnejše igre. Njegovo prvo glasbilo je ropotuljica, ki ob stresanju ropota. Že kmalu po rojstvu ga pritegnejo različni zvoki, zveni in šumi; sledi jim z obračanjem glave – s tem pospešuje razvoj prostorske orientacije! – in postopno povezuje z dejanji, ki slušne dražljaje spremljajo (npr. zvoku mešalnega aparata sledi hranjenje; točenju vode kopanje ipd.). S spoznavanjem in uporabo glasbenih inštrumentov nikar ne čakajmo do šole! Dokazano je, da otroci intenzivno zanimanje za glasbo kažejo že v prvih letih življenja.

Vsebina druge slikanice: BOBNAR BOBI - RITEM ZA ROSVITO - VILINSKI GLAS - TROBENTA IN TROBENTICA - DOBROSRČEN KITARIST - HARMONIKAR NIKI - PIANISTKA PIA

 

ŠPORT ima med otrokovim odraščanjem vse večji pomen za njegovo psihično in fizično zdravje – pa tudi njegovo socializacijo, saj je izrazito družbeni pojav! Že malčka seznanjajmo z različnimi športnimi disciplinami, v naravnem in umetnem okolju, ter z vzgledi spodbujajmo njegovo veselje do telesnih dejavnosti. Pojasnimo mu, da je lepo zmagovati, a pomembnejše od zmage je njegovo postopno napredovanje. Otroku dovolimo samostojno presojo in izbor najljubšega športa, saj mu vsak (na svoj način) omogoča razvedrilo, sprostitev, pomiritev in koncentracijo.

Vsebina tretje slikanice: MESTNI ŠPORT - PLAVALEC SEM - NEUTRUDNI SANKAČI - SMUČARSKA ŠOLA - NOGOMETNO MOŠTVO - DOLGONOGA KOŠARKARJA - BALETKA BETKA

 

V lirični slikanici POKLICI otrok spoznava, da imamo ljudje veliko skupnih potreb in interesov. Zadovoljimo jih tako, da se izšolamo za svoj poklic in si delo v družbi razdelimo. Že predšolski otroci radi igrajo različne vloge: učitelja, zdravnika, šoferja ipd. Ob teh pesmicah pa uvidijo, da znanje ni dovolj. Opravljanje vsakega poklica je odgovorno in zahteva srčno voljo: učitelj si iskreno želi znanje prenesti na učence; zdravnik je vedno razumevajoč in prijazen človek; od policista pričakujemo popolno poštenost; gasilec je pogumen in vedno pripravljen pomagati. Otrok naj občuti, da živi v varni, dobro organizirani družbi.

Vsebina četrte slikanice: KMET JOŽE - MODRI UČITELJI - PRODAJALEC – TRGOVEC - DOKTOR – ZDRAVNIK - ČISTOKRVEN POŠTENJAK - POGUMNI GASILCI - ODGOVORNA SLUŽBA

 

GOSPODINJSKI APARATI IN STROJI so za otroka samoumevni družinski pripomočki, ki med delovanjem oddajajo zvoke in šume, nekateri se tudi premikajo. Otroka privlačijo zaradi delovanja, ne zaradi koristnosti. Peta lirična slikanica govori prav o odnosu aparat/stroj – človek. Otroka vodi k spoznanju, da sodobna tehnologija omogoča lažjo, hitrejšo in učinkovitejšo izvedbo ponavljajočih domačih opravil. Ker pa aparat/stroj nima pameti, ga mora usmerjati človek, se ob tem podrediti navodilom za uporabo ter poskrbeti za svojo varnost in varnost bližnjih.

Vsebina pete slikanice: ŠTEDILNIK - HLADILNIK - MEŠALNI APARAT - LIKALNIK - SESALEC - PRALNI STROJ - POMIVALNI STROJ

 

POGLEJMO V ŠIRNI SVET – lirična slikanica otroku prikazuje avdiovizualne in druge aparate v odnosu na rabo (tudi prekomerno!). Z zahtevnejšimi napravami, ki služijo za komunikacijo z zunanjim bližnjim in daljnim svetom, žal (pre)večkrat zapolnjujemo čas in se s tem nezavedno oddaljujemo drug od drugega. Širjenje obzorja in poglabljanje znanja sta pomembni normi bivanja, a bistvo našega poslanstva je v nadgradnji odnosov: do sebe, soljudi in drugih bitij planeta.

Vsebina šeste slikanice: RADIO - TELEVIZIJA - TELEFON – PRENOSNI TELEFON - RAČUNALNIK - FOTOAPARAT - DALJNOGLED - MIKROSKOP

 

NANIZANKA ZA MODRIJANE, tretja zbirka šestih liričnih slikanic za otroke, razširja in poglablja splošno poučenost o okolju, spodbuja razvoj besednega zaklada in občutljivost za spoznavni, etični in estetski vidik jezika. Bogato ilustrirane pesmice malega modrijana usmerjajo v optimistično doživljanje sveta, k vse bolj tankočutnemu razmišljanju in plemenitenju lastnih izkušenj, odraslim pa ponujajo izhodišče za širši pogovor o posamezni temi.

Učinkovitost otrokove literarne socializacije je odvisna od staršev in drugih vzgojiteljev! Izkoristimo priložnost ter mu Nanizanko za modrijane predstavimo že pri 3. letih.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...