Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kako ti je ime?

Alenka Spacal
Kako ti je ime?
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Bajalka
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-94370-0-1
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Alenka Spacal

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > slikanice
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Kako ti je ime? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

Recenzija Bukla

Avtorska slikanica Alenke Spacal spontano in nevsiljivo govori o identiteti in unikatnosti modrikastega polža. Polž išče svoje mesto v svetu, kajti ne pozna niti svojih staršev niti svojega imena, ki ga vsi drugi prebivalci že ponosno nosijo. Polž ne ve niti tega, ali je deček ali deklica. Svoje ime išče med prebivalci, ki mu po svojih močeh pomagajo spoznati, kdo je, in izbrati ime. Kako sploh izbrati pravo ime? Po prednikih, po barvi, po prepoznavni lastnosti? Polžu se vse bolj dozdeva, da ni ne fant ne dekle. Nekatera imena pa lahko imajo tako punce kot fantje in polž si želi, da bi imel tako ime, saj je dvospolnik. Naposled se odloči(jo) za ime, ki mu zelo pristoji. Polž je srečen, saj je končno spoznal svojo pravo identiteto. Avtorica besedila in ilustracij nas nagovarja, da prestopimo svoje okvirje in sprejmemo življenje v svoji raznolikosti in unikatnosti – najprej svoje, nato posledično še druga.

Sabina Burkeljca, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...