Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nihče čez črto!

Isabel Minhós Martins
Nihče čez črto!
24,95 € 24,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-272-361-3
Naslov izvirnika Daqui ninguém passa
Leto izdaje izvirnika 2014
Ilustracije Bernardo Carvalho
Prevod Katja Zakrajšek
Urejanje Nika Susman

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 22,5 cm
410 g
34 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > slikanice
portugalsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

General bi bil rad glavni, zato se odloči, da bo junak te zgodbe. Če si glavni v knjigi, imaš moč, da odločaš, kaj bo na vsaki desni strani. In to je – nič! Strani morajo biti prazne, da lahko general vstopi v zgodbo, kadarkoli se mu zahoče. Njegova zvesta četica stražarjev skrbi za to, da bo zahteva obveljala. Liki se, osupli nad nesmiselnim ukazom, zberejo na meji, ki ločuje levo in desno stran knjige. Pa zdaj? Kako se bo zgodba nadaljevala?

Ta čudovita, vizualno bogata in igriva mojstrovina portugalskih avtorjev Isabel Minhós Martins (besedilo) in Bernarda P. Carvalha (ilustracije) v svoj kaos bralca dobesedno posrka in ga pospremi na miren protest proti avtoritarnemu vodji. S svojim glavnim zapletom prečkanja meje odpira vprašanja svobode in nadzora. Sporočilo je jasno: nihče – in to velja tudi za duhove, vesoljce, astronavte, živali in prebivalce maminih trebuhov – ne bo prenašal nikakršne nepravičnosti. Zgodba je dobra iztočnica za pogovore o prerekanju na otroških igriščih, šolske razprave o konfliktih in nenazadnje o današnji družbeni realnosti, v kateri imamo kar nekaj voditeljev, podobnih generalu Alkazarju.

Poleg glavne zgodbe v knjigi sledimo številnim drugim. Kaj imata za bregom roparja? Kdo je najmlajši v druščini? Kaj namerava duhec Bu? Zabave in smeha zagotovo ne bo manjkalo, mali uporniki bodo navdušeni. Vendar otrokom knjige ne dajte, če jih ravno učite discipline, ker je ta eno samo kršenje pravil!

Slikanica je požela kup nagrad! Med drugim leta 2015 portugalsko nacionalno nagrado za najlepše ilustrirano otroško knjigo in leta 2017 nemško nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis za najboljšo slikanico.

Recenzija Bukla

Si lahko predstavljate otroško slikanico, v kateri je skoraj polovica desnih strani belih? Samo zato, ker je neki general, ki bi bil rad glavni, ukazal vojaku na straži, da čez črto med stranema knjige ne sme nihče. Nihče! In zakaj? Da bo prosto, če bi se na tisti prostor kdaj zahotelo generalu. Ko bi pač hotel postati glavni junak v tej knjigi. Ljudje prosijo stražarja, da bi smeli čez črto in naprej, ta pa odločno odklanja, ker mora ubogati generalov ukaz. Dokler se čez črto v praznino lista ne zakotali otroška žoga ... Bodo otroci smeli ponjo ali je žoga izgubljena? Domiselna slikanica subtilno pripoveduje, kdo je pravi junak. Je to general ali stražar, ki si upa postaviti po robu ukazu, ko je to potrebno? Moramo res slediti prav vsakemu nesmiselnemu povelju, čeprav je v nasprotju z voljo večine ljudi in je celo uperjeno proti njim?

Maja Črepinšek, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...