Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Svetilnik
25,95 € 25,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-272-353-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 20 cm
410 g
36 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > slikanice
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V Svetilniku, slikanici brez besed, se podamo na morje, med kipeče valove, hrumeče vetrove in dih jemljoče stvore. Zgodba se prične v pristanišču, od koder mož izpluje na manjšem plovilu. Sprva miren ribolov se sprevrže v neizprosen boj z morjem. Bo svetloba lahko premagala temo? Je vrnitev v domači pristan sploh še mogoča? Osupljiva in napeta likovna pripoved je polna simbolov, zgodba, ki jo ob ilustratorju ustvarja bralec, pa ni nujno ena sama, ampak jih je lahko toliko, kolikor je bralcev. Zajemite sapo in se potopite med platnice!

Ilustratorski mojster Damijan Stepančič je po nekaj letih spet ustvaril slikanico brez besed. Po odlično sprejeti Zgodbi o sidru, tokrat svojo zgodbo osredinja na svetilnik in morje. Na razkošnih ilustracijah ne manjka napotil za interpretiranje (npr. grbi in drugi detajli), polne so predvsem živalskih simbolov, Stepančič pa se izkaže tudi kot dober dramaturg; napetost postopoma narašča, dinamični, dramatični prizori sledijo eden drugemu, vse skupaj pa preveva skrivnostost, ki je morju takorekoč lastna. Ogledovanje in sestavljanje zgodbe, ki se pne čez šestnajst dvostranskih ilustracij, se začne v pristanišču, z odhodom moškega na morje, uvaja pa jo citat vzet iz Tabule smaragdine: »Kar je nižje, je enako višjemu, in kar je višje, je enako nižjemu, zakaj iz enega izhajajo vsa čudesa.« Za konec knjige je ilustrator dopisal še dodatek v obliki treh pojmov, ki so povezani z vsebino in so lahko v pomoč pri sestavljanju lastne različice zgodbe o boju z morjem oziroma na morju.

Recenzija Bukla

Damijan Stepančič, priznani slovenski ilustrator, je ustvaril že drugo slikanico brez besed (»silent book«) z naslovom Svetilnik. Ob knjigi namreč lahko napišemo toliko zgodb, kot je bralcev, pravzaprav še precej več – vsak bralec lahko napiše neomejeno zgodb – odvisno od tega, kdaj mu bo knjiga prišla pod roke in kakšne zunanje in notranje okoliščine mu bodo ob ilustracijah narekovale nove in nove zgodbe. Sama sem pripovedovanje ob ilustracijah preizkusila na štiriinpolletniku in neverjetno, kakšne miselne predstave in besede je sprožil orjaški ligenj, pa bog morja, valovi, pošasti, morje, barve ... Knjiga ni namenjena zgolj najmlajšim – namenjena je vsem, ki jih zanimajo lastne globine domišljije ter lastna ustvarjalnost. Napišimo torej svojo zgodbo ob Svetilniku Damijana Stepančiča – ali celo več njih.

Sabina Burkeljca, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...