Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kjer se gora dotika lune

Grace Lin
Kjer se gora dotika lune
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-420-1
Naslov izvirnika Where the Mountain Meets the Moon
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Nika Knez
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
320 g
196 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Brezčasna pustolovska zgodba o epskem potovanju in mogočnih fantazijskih likih, ki v duhu Čarovnika iz Oza z nežno humorno noto in ganljivo pripovedjo spregovori o veselju, družini in prijateljstvu ter nas, prepletena s številnimi elementi iz kitajske folklore, uči, kaj je v življenju resnično pomembno.

V revni vasici v dolini Jalove gore živi deklica z imenom Minli. Oče ji v domači majavi kolibi krajša puste večere s pripovedovanjem zgodb o Žadni zmajevki in starcu z Lune, ki pozna odgovore na vsa življenjska vprašanja. Minli, naveličana družinske revščine in vsakodnevnega trdega dela na riževih poljih, očetove zgodbe tako prevzamejo, da se odloči poiskati starca z Lune in ga povprašati, kako naj spremeni usodo svoje družine. Na poti srečuje vrsto čudežnih likov, vključno z zmajem, ki postane njen zvesti spremljevalec.

Kitajske zgodbe, miti in podobe, oživljeni s pisateljičino domišljijo, so niti, ki se prepletajo v knjigi Kjer se Gora dotika Lune. To je domišljijska pripoved, ki so jo navdihnile kitajske pravljice, ki so pisateljico začarale, ko je bila še otrok, in pokrajina ter kultura, ki jo navdušujeta v odrasli dobi. Tudi nam ponuja čarovnijo …

Grace Lin je leta 2010 za to knjigo za mlade bralce med 8. in 12. letom prejela znamenito nagrado Newbereyza najbolj prepoznavno ameriško otroško knjigo, ki jo od leta 1922 podeljuje Združenje ameriških knjižnic. Njena je tudi ilustracija na opremi knjige.

O avtorici

Grace Lin (1974) je večkrat nagrajena ameriška pisateljica in ilustratorka. Njeni starši so v ZDA imigrirali s Tajvana, Grace je s sestrami odraščala v New Yorku. Mama ji je kot strastni bralki prinašala knjige, ki so pripovedovale o vzhodni kulturi ter bogatih kitajskih mitih in legendah in so vznemirjale njeno domišljijo. Tako je ohranjala stik s svojimi koreninami, ki se jih je v otroštvu sramovala, saj so bile s sestrami na šoli edine Azijke.

Otroške sanje, da bi postala umetnostna drsalka, je zaradi pomanjkanja spretnosti in talenta kmalu zamenjala za strast do ilustriranja in ustvarjanja knjig za otroke. Na Rhode Islandu je diplomirala na šoli za dizajn in kmalu postala prepoznavna avtorica nekaterih najbolje prodajanih otroških knjig, med nagrajenimi je tudi Kjer se Gora dotika Lune, za katero je navdih našla na svojih potovanjih v Hong Kong, na Kitajsko in Tajvan; drugi njeni nagrajeni romani so še The Year of a Dog, The Year of the Rat, Dim Sum for Everyone in številne druge knjige.

Grace Lin živi in dela v mestu Somerville v ameriški zvezni državi Massachusetts. Nastopa v pogovornih oddajah, piše za New York Times, je ambasadorka ohranjanja raznolikosti in boja proti rasizmu.
Podrobnosti o njenem delu in življenju: www.gracelin.com.

Recenzija Bukla

Deklica Minli, ki s staršema živi v blat­ni hiški v blatni vasi nekje na revnem kitajskem podeželju, se nikdar ne naveliča poslušanja zgodb, ki jih z njo tako rad deli njen oče Ba. Dekličina mama Ma je sicer prepričana, da jim zgodbe ne bodo pomagale prestati hude revščine, ki jo tolčejo dan za dnem, a oče Ba se ne strinja z njo. Minli še posebej rada prisluhne zgodbi o starcu z Lune, ki naj bi vedel odgovore na vsa vprašanja, nihče pa ne ve, kje stanuje. Ob pomoči zlate ribice, ki jo Minli nekoč kupi z enim od svojih privarčevanih bakrenih novčičev, izve za pot do skrivnostnega starca. Na poti do njega doživi marsikaj neverjetnega, pa vendar je nič ne ustavi, saj jo naprej žene želja, da bi spremenila družinsko usodo in hiši pričarala bogastvo in srečo. Prelepa zgodba, stkana na osnovi kitajskih tradicio­nalnih pravljic in popestrena z avtoričinimi izvirnimi vložki, vabi v vedno mamljiv svet brezmejne domišljije.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...