Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Barjanski otrok

Siobhan Dowd
Barjanski otrok

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Zala
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6859-57-8
Naslov izvirnika Bog child
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Tina Mahkota
Spremna beseda Tina Mahkota

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
550 g
327 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Na visokem barju v pogorju Severne Irske osemnajstletni Fergus po naključju naleti na srhljivo najdbo: dekliško truplo v barjanski šoti.
Piše se leto 1981, Irsko pretresa globoka politična in humanitarna kriza. V severnoirskem zaporu Long Kesh zaradi gladovne stavke umirajo pripadniki Irske republikanske armade, ki zahtevajo status političnih zapornikov. Toda predsednica britanske vlade Margaret Thatcher je neomajna. Deset mladih zapornikov umre.

Fergus, glavni junak romana Barjanski otrok, si prizadeva, da bi razumel svet okoli sebe. Njegov starejši brat Joe gladovno stavka, doma se krešejo mnenja o obliki političnega boja, v njem se prebuja prva ljubezen. V sanjah mu prigovarja komaj slišni glas barjanskega otroka, čigar skrivnostna smrt se postopoma razkriva. Arheološka raziskovanja kažejo, da naj bi bilo dekle žrtvovano v času železne dobe.

Barjanski otrok je večkrat nagrajeni roman prezgodaj preminule pisateljice. Prejel je tudi najuglednejšo nagrado, Carnegiejevo medaljo, kritiki pa so ga uvrstili v ožji izbor za irski roman deset letja. Preveden je v osem jezikov.

Recenzija Bukla

Blizu meje med Severno Irsko in Republiko Irsko leta 1981 najdeta Fergus in njegov stric Tally truplo deklice (poimenujejo jo Mel), za katerega se izkaže, da je dve tisočletji ležalo zakopano v barjanski šoti in je na poseben, brezčasen način povezano s Fergusom. Irsko pa ta čas pretresa politična in humanitarna kriza, saj v zaporih zaradi gladovne stavke umirajo pripadniki Irske republikanske armade. Dowdova (1960−2007) s svojo toplo in etično pisateljsko držo zarisuje pripoved Fergusove družine in tudi širše družbeno stanje. V romanu se jasno kažejo pisateljičin pogum in aktivizem ter skrb za šibkejše, za katere se je tudi prek branja in knjig vse svoje prekratko življenje aktivno borila in zavzemala. Z vsem, kar je bila, je vedela: »Če zna otrok brati, zna misliti, in če zna otrok misliti, je svoboden.« Knjigo moramo uvrstiti na bralne sezname za mlade bralce, brez dvoma pa bo zanimiva tudi za starejše. Roman je med drugim prejel tudi Carnegiejevo medaljo, kritiki pa so ga uvrstili v ožji izbor za irski roman desetletja.

Sabina Burkeljca, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...