Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brezvezne rime

Sukumar Ray
Brezvezne rime
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Zvezdogled
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6970-58-7
Naslov izvirnika Abol Tabol
Leto izdaje izvirnika 1923
Prevod Milan Dekleva
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
270 g
88 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
leposlovje > poezija
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
indijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bengalski pesnik, pisatelj in dramatik Sukumar Ray je eden najvznemirljivejših indijskih ustvarjalcev za otroke in mladino. Čeprav se s svojo literaturo nonsensa uvršča med svetovne klasike, Lewisu Carrolu in Edwardu Learu ob bok, je zahodnjakom skoraj neznan. Več kot devetdeset let po njihovem nastanku smo Brezvezne rime v sijajnem prevodu Milana Dekleve dobili v slovenščini.
Skozi rimo in ritem, prek igre besed, pred nami vstajajo muhasti prismuki, nekateri srhljivi v svoji divjosti, drugi sanjavo nemirni, pa čemerni tečneži, ki jim ni para. Kdo si ne bi v živo predstavljal stare sitnobe, ki čepi ob kotlu in preklinja, medtem ko žveči prekuhano vejo? Ali kopice mutantskih živali od kiltona do krilatega leva in kraljeve kokoši? Humor, duhovitost, satira in brezmejna domišljija so atributi Rayevega ustvarjanja, zaradi katerih velja za prvaka indijskega nonsensa.

Recenzija Bukla

Sukumar Ray (1887– 1923) je bil indijski pesnik, pisatelj in dramatik, ki je nam zahodnjakom skoraj neznan, čeprav se s svojo literaturo nesmisla uvršča med svetovne klasike. V svoji državi slovi kot nacionalni pesnik – prvak indijskega nonsensa. Zbirka Brezvezne rime, ki jo je odlično prepesnil Milan Dekleva, je v izvirniku izšla devet dni po njegovi prezgodnji smrti. Igra besed, ironija, humor, nenavadni preobrati, domišljija brez meja, izraznost skozi podobe živali, ki so drugačne in posebne (npr. poniževec, željkljica, papiščarka …), pogum v tej drugačnosti, vseskozi z zrnom soli, z globino ter humorno distanco do življenja v ritmu in rimah. Poezija nesmisla ni nesmiselna – napolni nas z žarom življenja, katerega pač ne gre jemati preveč resno. Sam pesnik pravi: »Je v pesmi smisel morebiti? / Dovolj je svetu se čuditi.«

Sabina Burkeljca, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...