Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moje prve ribe celinskih voda

Preprost določevalni ključ
Barbara Bajd
Moje prve ribe celinskih voda

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Hart
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6882-29-3
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Fotolia, Stane Omerzu
Urejanje Maja Jug Hartman
Zemljevid Marko Kočevar

Založnik o knjigi

Izšla je nova knjižica iz zbirke določevalnih ključev, avtorice prof. dr. Barbare Bajd z naslovom Moje prve RIBE CELINSKIH VODA.
Z namenom, da bi učenci čim bolje spoznali ribe, ki jih lahko opazijo v slovenskih celinskih vodah in tako usvojili znanje, ki ga bodo koristno uporabili, je v knjigi opisana morfološka zgradba rib, njihovo razmnoževanje in razvoj, življenjska okolja, v katerih živijo ter njihova prilagoditev na okolje. Ob vsaki vrsti je zapisano, ali gre za domorodno oz. tujerodno vrsto črnomorskega ali/in jadranskega povodja ter kakšna je njena stopnja ogroženosti (ali gre za ranljive, ogrožene ali celo izumrle vrste rib). Opisani so razlogi za ogroženost, kot npr. onesnaževanje, regulacije vodotokov, izgradnja jezov ali vnos tujerodnih vrst, obenem je tudi označeno, katere vrste rib so zavarovane.
V knjigi je opisanih 35 vrst rib, nekatere od njih so: jegulja, kečiga, potočna postrv, soška postrv, podust, primorska podust, potočni glavoč, grba, rdečeoka, smuč, kapelj ali glavač, velika senčica, činklja, som, mazenica.
Namen te knjižice je predstaviti raznovrstnost rib celinskih voda, in tako vzbuditi zanimanje za njihovo opazovanje in spoznavanje pestrosti. Poleg tega opozarja na ogroženost nekaterih vrst zaradi spreminjanja in uničevanja njihovega naravnega okolja.

Recenzija Bukla

Preprost določevalni ključ je deveti naslov v tej uspešni zbirki. Na Zemlji živi več kot 14.500 vrst morskih rib, v celinskih vodah pa še dodatnih 10.000, nekatere med njimi pa tekom svojega življenjskega ciklusa tudi prehajajo med enim in drugim okoljem. V knjigi je podrobno predstav ljenih in opisanih 36 bolj ali manj znanih vrst (od jegulje, potočne postrvi, krapa, ščuke, do mrene, grba, podusti, ploščiča in črnovke), ki živijo v potokih, rekah, jezerih in somornicah jadranskega in črnomorskega povodja. Poleg raznovrstnosti, osnovnih razločevalnih pojmov in manj znanih besed priročnik opozarja tudi na ogroženost nekaterih vrst zaradi onesnaževanja in uničevanja njihovega naravnega okolja.

Renate Rugelj, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...