Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kurent

Aleš Šteger
Kurent
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3586-9
Leto izdaje izvirnika 2015
Ilustracije Tina Dobrajc

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19 cm
790 g
163 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pripoved za odrasle v otrocih in otroke v odraslih

Leta 2011 je v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mestnega gledališča Ptuj nastal lutkovni muzikal za otroke Kurent. Pisatelj in pesnik Aleš Šteger je svoje dramsko besedilo preoblikoval v mladinsko povest. Starodavni mitološki Kurent, ki je hkrati grozeč in prijazen, se v Štegrovi pripovedi spopada s težavami današnjega sveta. Je kritičen opazovalec potrošništva, globalnega segrevanja, kopičenja odpadkov, odtujenosti in nečlovečnosti. Kurent z deklico Floro vzpostavi ljubeč odnos, zavezo, ki bo morda rešila svet ...

Aleša Štegra (1973) poznamo predvsem kot pesnika za odrasle, esejista, prevajalca in urednika. Njegovo poezijo prevajajo v mnoge tuje jezike. Za svoje delo je prejel številne nagrade. Knjiga Kurent je njegov prvenec za mladino.

Tina Dobrajc (1984) je slikarka, vizualna umetnica, ki poleg čopiča in barv uporablja tudi pleksi steklo, vosek, tekstil in postopke, kot sta šivanje in nanos monokromnih koloritov. Ustvarja tudi na področju gledališke scenografije in kostumografije. Pri predstavi Kurent je sodelovala kot scenografka.

Recenzija Bukla

Pesnik Aleš Šteger je svoj prvenec za otroke in mladino posvetil kurentu, znameniti maski z njegovega rodnega Ptuja. A k sreči se ni zataknil v folkloristični sedanjosti, ampak je svojo pripoved razpel med daljno, mitično preteklost in distopično prihodnost. Kurenta v življenje prikliče čarobna sila, da bi »udomačil« naravo in priklical pomlad; a ko čez stoletja zavlada tehnika, mora kurent zimo osvoboditi. Šteger se na formalni ravni spogleduje tako s pravljico kot znanstveno fantastiko, tematsko pa je velik poudarek na ekološkem ozaveščanju in kritiki potrošništva. Ob Kurentu avtor ustvari še dva osrednja lika. Deklica Flora, ki se edina upre enoumju, simbolizira vez ljudi z naravo, ki je bila pretrgana. Peklin, Kurentov nasprotnik, pa k sreči ni sploščen v kapitalističnega despota, ampak je tudi sam (črni) mag. Knjiga je bogato opremljena z zares izjemnimi ilustracijami Tine Dobrajc, ki spregovorijo neposredno v jeziku arhaičnega, nezavednega. Če je Štegrova pisava nežna, obvladana in tudi duhovita, so ilustracije Tine Dobrajc neukročene, sublimne in grozljivo-lepe.

Maša Ogrizek, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...