Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Angie

Janja Vidmar
Angie
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Lunapark
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6421-57-7
Spremna beseda Ana Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,3 x 12,4 cm
250 g
236 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če sledimo veljavnim literarno-teoretskim oznakam, lahko rečemo, da je Angie problemski roman. Glavna junakinja je najstnica Angie, ki živi sama z mamo, nikoli odraslo hipijevsko frfulo, in njenimi nenehno menjajočimi se ljubimci, brez očeta, ki se je lepega dne usedel na avion in šel na koncert Rolling Stonesov, s katerega se ni vrnil nikoli več. Doma je pustil nevrotično ženo, najstniško hčer z jasno izraženo potrebo po starših in motor, zaradi katerega je mama še vedno prepričana, da se bo vrnil. »Nikoli ne bi odšel brez Harleyja,« pijana ponavlja še leta po tistem, ko je Angie že davno sprejela dejstvo, da očeta ne bo več nazaj. »Mami ne prenese resnice,« se glasi Angijin odgovor na njeno blaznenje. »Jebiga, včasih so starci tako krhki in ranljivi, da jih je treba obvarovati pred krutostjo sveta.«
Iz spremne besede Ane Duša

Janja Vidmar, doma in v tujini večkrat nagrajevana avtorica, s svojo problemsko literaturo mlademu bralcu nudi individualno izkušnjo etičnega. V Mariboru ji nizki honorarji, najstniška hči in debelušni mačkoni nudijo odlične pogoje za ustvarjanje. Če ji bližnji hrib z vinogradi ne zgrmi na hišo, bo še lep čas trn v peti raznim zagovornikom katekizma za domačo rabo. Napisala je več kot 40 mladinskih del, scenarijev, radijskih iger in zbirk kratke proze. Njen opus je izjemen in njeno prizadevanje za dvig bralne kulture mladih neprecenljivo.

»Jebe se meni za predsednike, pisatelje, poslance in stranke … Pa za Iran in njihov nuklearni program. Pa za povojne poboje. Za rejunjon Pop Designa. Za globalno segrevanje. Jebe se mi za Afganistance, njihova makova polja, telebanska jajca, islamske skrajneže in talce. Jebe se mi za desne, leve, sredinsko leve, sredinsko desne, narkomanijo, za srbski ponos in kamikaze na slovenskih cestah. Jebe se mi za storilce in žrtve. Jebe se mi za Piranski zaliv. Za Japonce in njihove samomore. Pa za naše tudi. Za enajsti september in šesti april, to je mimogrede moj rojstni datum. Jebe se mi za Dženifer, Brada, njune seksualne probleme pa tisto pičko od Angeline. Jebe se mi za Tita in Paris Hilton. Za kolumnajzarje, komunajzarje, komunalce in komunikologe. V bistvu se mi jebe za celi svet.«
Tetoviran križ sumljivega izvora na Paksovi rami ni bil obrnjen narobe, dedkove oči pa.

Recenzija Bukla

Angie je najnovejši roman ene naših najbolj produktivnih in najbolj branih pisateljic za mladino Janje Vidmar. Pripoveduje zgodbo starejše najstnice, ki živi sama z mamo, tako rekoč postarano najstnico, ki se ni nikoli naučila sprejeti svojih starševskih dolžnosti, in njenimi nenehno menjajočimi se ljubimci. Očeta Angie nima več, ker ju je z mamo lepega dne zapustil – sedel je na letalo in se odpeljal na koncert skupine Rolling Stones, s katerega se ni vrnil nikoli več. Čeprav mama v ­svojih ­pijanskih blodnjah še vedno upa, da bo lepega dne prišel nazaj, si Angie ne dela iluzij, saj ve, da te reči niso tako preproste. Na neki način sprejme nase odgovornosti, ki bi jih pravzaprav morali nositi njeni starši, zaradi česar trpi predvsem njen psihični razvoj. Čeprav inteligentna, je zaradi nadpovprečnega števila fobij in ostalih psihičnih motenj skoraj nezmožna običajnega življenja. Roman se tako obrača na tisto skupino mladostnikov, katerih življenje ne poteka po »otroku primernih« tirnicah. A kljub svoji ostrini, ki je očitna tako vsebinsko kot tudi slogovno in jezikovno, roman nakazuje, da tudi iz tovrstnih težav obstaja pot rešitve, če se človek zares odloči zanjo.

Ana Duša

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...