Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Bratova vojna

David Hill
Bratova vojna

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Miš
Zbirka Nekoč
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-272-152-7
Naslov izvirnika My Brother's War
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Dušan Ogrizek
Urejanje Petra Tomše

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
430 g
235 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > vojni roman
novozelandsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Piše se leto 1914, v Evropi je pravkar izbruhnila najhujša vojna, kar jih pomni svet. Na Novi Zelandiji pa se brata William in Edmund, ki oba ljubita svojo domovino, soočita s težko preizkušnjo: William se takoj ponosno javi na vojaško dolžnost, da bo častno služil svoji domovini, mlajši Edmund pa zavrne nošenje orožja, saj verjame, da orožje v imenu miru prinese zgolj novo gorje. Tako postane vojni oporečnik, ki ga aretirajo in zaprejo kot zaničevanja vrednega izdajalca domovine. V bridkih, toda nadvse iskrenih pismih, ki jih pišeta mami, razkrivata vsak svojo izkušnjo iste vojne. Različni poti obeh bratov se križata v Franciji v krvavi bitki na Sommi, kjer se prvi bori z orožjem v roki, drugi pa pomaga pri odnašanju in oskrbi ranjencev iz strelskih jarkov. Njuno emocionalno potovanje, ki preizkuša in zamaja njune vrednote, prepričanja in pričakovanja, pa se konča šele s koncem vojne. Jezo in sovraštvo zamenja spoštovanje.

\'So zgodbe, ki jih je treba pripovedovati vedno znova in znova, da bi prihajajoče generacije bralcev doumele razsežnost težkega obdobja v zgodovini svoje dežele …\' Roman Bratova vojna (My Brother\'s War) je bil zasluženo večkrat nagrajen, prejel je najpomembnejšo novozelandsko nagrado za mladinsko literaturo Junior Fiction Award (New Zealand Post Book Awards for Children and Young Adults 2013) in sicer tako s strani literarnih kritikov kot tudi mladih bralcev, nagrado Lianza Librarians\' Choice Award 2013 in nagrado Storylines Notabe Book Award 2013.

Dva brata v pismih mami opisujeta vsak svojo bolečo izkušnjo nesmiselnosti vojne vihre, eden kot vojak, drugi kot vojni oporečnik, ki se kljub temu neprostovoljno znajde na vojnem morišču. Edmundov oporečniški lik je delno osnovan na izkušnjah novozelandskega pisatelja Archibalda Baxterja, očeta enega najbolj slavnih novozelandskih pesnikov Jamesa K. Baxterja. Veliko Edmundovih pripetljajev je v prvi vojni doživel Baxter, v liku Archieja pa se tudi pojavi v tem romanu. Celoten roman Davida Hilla je glasnik sporočila: »Vojne so nepotrebne, naj jih ne bo!« S pretanjenimi opisi dogajanja in čutenja mladini subtilno približa duha obdobja in pri tem poraja nova in nova vprašanja o smiselnosti vojnega nasilja …

Recenzija Bukla

Mladinske romane novozelandskega pisatelja Davida Hilla v Sloveniji že dobro poznamo (Ogenj tam zgoraj, Duet, Vračanje ...). Pisatelj s pretanjenim občutkom in posluhom do mladih približuje težke situacije − v mladih bralcih vzbuja sočutje, strpnost in razumevanje. Najnovejši roman prinaša izviren in drugačen pogled na prvo svetovno vojno skozi oči bratov Williama in Edmunda, ki vojno dojemata vsak po svoje, eden je zanjo zagret, drugi pa je zaradi ugovora vesti vojni oporečnik. Pisatelj ne išče resnice, saj je ta individualna, pač pa nam podarja misli in čustva obeh glavnih književnih oseb, predvsem v pismih njuni materi. V vojni ni zmagovalcev, to vedno znova razbiramo iz osebnih zgodb. Najdragocenejše je življenje.

Sabina Burkeljca, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...