Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črna vrana

Janja Vidmar
Črna vrana
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Odisej
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5236-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Boštjan Videmšek
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
360 g
249 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Begunki Hibi se uspe rešiti iz vojne Sirije. Nanjo med privajanjem na srednjo šolo in življenje v Londonu trči Jan. Po terorističnem napadu na londonski podzemni, v katerem jo skupi njegov oče, vse svoje sovraštvo in razočaranje usmeri vanjo. Sproži vrtinec dogodkov, ki usodno zaznamujejo njega, njegove prijatelje in družino. Njuni pripovedi sta le del niti, navitih v klobčič povezanih zgodb, v katerih se srečujemo tako z londonskimi huligani kot z mladimi na vadbiščih Islamske države ter vojnih in kriznih žariščih na različnih koncih sveta in z begunci na balkanski begunski poti.

Priljubljena ter večkrat nagrajena pisateljica Janja Vidmar (1962) je z romanom Črna vrana ustvarila mojstrsko delo, ki zadene naravnost v srce. Kot pravi Boštjan Videmšek v spremni besedi: »To je knjiga, ki bi morala biti obvezno branje za vsakogar, obenem pa orožje in orodje boja proti pošasti razčlovečenja. Proti prebujajoči se pošasti fašizma.«

Recenzija Bukla

Janja Vidmar se v novem romanu znova loteva težke, vendar še kako aktualne in pomembne teme begunskih otrok. Če je v prejšnjih romanih Princeska z napako in Tretja možnost (v soavtorstvu z Borisom Grivićem) v središče postavila begunce iz nekdanje Jugoslavije, tokrat piše o otrocih in najstnikih iz vojnih in kriznih žarišč od Sirije, Nigerije do Čečenije, njihovim zgodbam pa ob bok postavi usodo slovenske družine, ki se iz ekonomskih razlogov izseli v Veliko Britanijo. Avtorica z nizanjem različnih človeških usod poudari, da je svet postal eno samo »vozlišče«, v tem primeru London, kjer »trčijo« in se tako ali drugače prepletejo življenja tudi tako različnih ljudi, kot sta na primer slovenski najstnik Jan in sirska begunka Hiba, če omenim le osrednja protagonista. Pohvalno je, da se je pisateljica lotila teme, v katero v takem obsegu ni »ugriznil« še nobeden od slovenskih mladinskih avtorjev. Gre za odlično napisano delo, ki izkazuje, da se je avtorica na pisanje dobro pripravila, veliko raziskovala, pomagal pa ji je tudi Boštjan Videmšek, poročevalec s svetovnih kriznih žarišč. Vidmarjeva o skrajno perečih problemih našega časa piše brez predsodkov, sočutno in, kar je morda še pomembneje, brez kakršnega koli olepševanja. Sooči nas s skrajnim nasiljem Islamske države, terorističnim napadom v Londonu, z nevarnostmi begunskih poti in ne nazadnje z vse večjo brezčutnostjo in celo sovražnostjo, s katero sprejemamo begunce v Evropi. Ob tem nam, nemim pričevalcem dogajanja, ves čas zastavlja vprašanje, kaj bi v tako brezizhodnem položaju naredili sami, ko bi živeli v nenehnem strahu in bi nam pred očmi morili naše najbližje. Bi ostali ali v iskanju, ne boljšega, le normalnega življenja, odšli?

Kristina Sluga, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...