Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črne vrtnice

Anatomija dekliške tolpe
Ashley Little
Črne vrtnice
26,75 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Grlica
Zbirka Na robu
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-244-280-4
Naslov izvirnika Anatomy of a girl gang
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Tanja Rojc
Urejanje Janja Remškar

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 13 cm
310 g
232 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

To je ostra in boleče neposredna pripoved petih najstnic o nezadržnih poskusih preživetja na surovih ulicah Vancouvra, kjer so zlorabe, spolni napadi in zasvojenost del vsakdanjika. Črne vrtnice, dekliška tolpa, ki jo vodi Mac, je raznolika skupina najstnic. Vsaka od njih ima svojo travmatično zgodovino ter edinstven glas in način pripovedovanja zgodbe. Vse pa se gibljejo na drugi strani zakona in na drugi strani zakona tudi služijo denar za preživetje.

Zgodba razkriva anatomijo dekliške tolpe, a tudi skupno prizadevanje deklet, da bi odšle iz okolja v katerem živijo, se preselile v varnejši del mesta in zaživele kot družina. Toda zakon ulice ne izpusti zlahka tistih, ki jih je dobil v svoj primež.

Roman je nagrajen z Ethel Wilson Fiction Prize (BC Book Prizes) in predlagan za Dublin IMPAC Literary Award.

Recenzija Bukla

Temne ulice Vancouvra, kanadskega pristaniškega mesta, gotovo niso kraj, za katerega bi si želeli, da bi ponoči v njem vandrale vaše najstniške hčere. Kokaina, cracka, metamfetaminov, heroina, nasilja, alkohola, posilstev, brezdomcev in spopadov med številnimi tolpami kar mrgoli na vsakem vogalu. Temnopolta Mac in osirotela Indijka Mercy, najstnici, ki pod zaščito tolpe Gadov kradeta in prodajata ljubezen na ulici, se nekega dne naveličata izkoriščanja in ustanovita svojo tolpo. Same punce. Vse, kar bodo zaslužile, si bodo pravično razdelile. V druščino povabita divjo rdečelasko Kayos, iznakaženo Indijanko ­Lisičko in drobno kitajsko grafitarico Z. Peterica, ki je odraščala v kriminalnem okolju, s krvjo podpiše zvestobo in pripadnost svoji novi družini. Rodijo se Črne vrtnice. Kratka poglavja iz petih perspektiv (vsaka pripadnica tolpe ima svoje veščine in svoj glas) pripovedujejo zgodbo o njihovi hoji preko roba zakona, oglaša pa se tudi mesto Vancouver kot šesti pripovedovalec. Mestne tolpe jih kmalu potisnejo v vse večje zločine in zadnji del knjige je obarvan povsem temno, črno kot vrtnice, ki so si jih vtetovirale članice. Mlada kanadska avtorica Ashley Little (1983) je spisala natančen, živ in neustrašno brutalen portret urbane tolpe izgubljenih deklet.

Beti Hlebec, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...