Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Harun in Morje zgodb

Salman Rushdie
Harun in Morje zgodb
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-784-0
Naslov izvirnika Haroun and the Sea of Stories
Leto izdaje izvirnika 1990
Ilustracije Boštjan Plesničar
Prevod Jure Potokar
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15 cm
390 g
184 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Odmislite vsakršno mnenje, ki ga morda imate o Salmanu Rushdieju oziroma njegovi kontroverznosti glede fatve. Očitnejše je namreč dejstvo, da je Rushdie eden najboljših sodobnih bajkarjev in parabolistov, črpajoč iz vseh kultur. Harun in Morje zgodb je navdihujoča pripoved o Rašidu Kalifi, ki je slovit pripovedovalec zgodb, po vsej deželi Alifbej znan kot Blašah, toda ko ga nekega dne zapusti žena, njegov pripovedni dar ugasne. Da bi našla zdravilo za onemelega očeta, se Harun in oče odpravita na pustolovščin polno potovanje do Morja zgodb. V iskanju rešitve potujeta skozi magične pokrajine, ki jim vladajo čarodeji in govoreče živali, branita pa se pred mnogimi vsiljivci, ki imajo namen izsušiti Morje zgodb.
Knjiga je sodobna različica Alice v čudežni deželi ali Čarovnika iz Oza, svoj imaginarij pa jemlje iz klasičnih indijskih pripovedk, Gospodarja prstanov, Tisoč in ene noči pa tudi nekaterih Gogoljevih in Kafkovih novel.
Salman Rushdie je Haruna zasnoval prav v času, ko je pisal Satanske stihe. Takrat ga je namreč njegov sin Zafar podrezal, zakaj ne napiše knjige, ki bi bila primerna za otroke. Rushdie se je odločil sinu ugoditi in nastala je mladinska pripoved, ki v svetu mladinske literature že velja za klasično.

Recenzija Bukla

Nova izdaja Rushdijevega dela za mladino, ki jo je ta znameniti pisatelj napisal za svojega desetletnega sina Zafarja konec osemdesetih let, torej v času, ko je bil pritisk fatve nanj najmočnejši (knjiga je prvič izšla leta 1990), se lahko bere tudi v kompletu z njegovo drugo knjigo za mlade, Luka in ogenj življenja. Harun in Morje zgodb je pretanjeno izpeljana pripoved o odnosu med očetom, pravljičarjem Rašidom Kalifom, ki si izmišlja zgodbe, in njegovim sinom Harunom, ki se sprašuje, kakšen smisel imajo zgodbe, ki povrh vsega niso niti resnične. Ob tem pa je tudi virtuozno in metaforično preslikan odnos resničnega pravljičarja Rushdija s svojim sinom v času, ko mu je bilo najhuje (letos pa je postal tudi Andersenov nagrajenec). Delo, ki je znova aktualno ob izidu Rushdijeve avtobiografije Joseph Anton.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...