Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ime mi je Damjan

Suzana Tratnik
Ime mi je Damjan
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-2971-4
Spremna beseda Roman Kuhar
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
340 g
171 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Damjanov svet je poln družinskih sporov, socialnih služb in psihologov. To je svet drog, pijančevanja in fizičnih izgredov, s katerimi se odraščajoči devetnajstletnik upira omejenim družbenim normam in stereotipnim pričakovanjem družine. Damjan nam skozi prvoosebno pripoved približa razdvojeno dušo najstnika, ki se v želji po lastni avtonomiji (zaman) obrača po pomoč k staršem, sestri, dekletu in prijateljem. Prikaže nam osamljenost mladostnika, ki se mora bojevati s predsodki in predpisanimi spolnimi vlogami, na katere naleti, ko skuša odkriti svojo identiteto, ko skuša najti svojo pot.

Pisateljica, prevajalka in publicistka Suzana Tratnik je avtorica številnih proznih del, za katere je prejela več literarnih nagrad in nominacij. Roman Ime mi je Damjan je prvič izšel leta 2001 pri založbi Škuc, leta 2002 je avtorica po njem napisala monodramo, preveden pa je že v nemščino, češčino, slovaščino in srbščino.

Recenzija Bukla

Mladinski roman, ki je prvič izšel leta 2001 in v središče postavlja temo iskanja spolne identitete, ni danes nič manj aktualen. Brezkompromisna prvoosebna izpoved mladega Damjana, s katerim se seznanimo na sestanku skupine za samopomoč, bralca v trenutku potegne v svet besnenja, rezanja žil, omamljanja in drugih izgredov. Avtorica zelo počasi razkriva, da Damjan pravzaprav ni bil vselej Damjan in da je njegovo ekscesno vedenje v največji meri posledica nesprejemanja njegove okolice. Z divjanjem se upira pričakovanjem svojih staršev, ki mu ne pustijo dihati, v strahu pred posmehom pa k sebi ne spusti nobenega prijatelja ali dekleta. Najbrž za Damjana ne boste vedno našli razumevanja (vsaj jaz ga nisem), vseeno pa ima prav, ko trmari, da mora svojo pot poiskati sam. Zelo dobro zasnovano zgodbo, ki se bere na dušek in naj bi naslednje leto doživela tudi filmsko upodobitev, dopolnjuje odlična spremna beseda Romana Kuharja o transseksualnosti.

Kristina Sluga, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...