Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jurij Kozjak - slovenski janičar

Povest iz petnajstega stoletja domače zgodovine
Josip Jurčič
Jurij Kozjak - slovenski janičar
16,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-272-146-6
Ilustracije Damijan Stepančič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13 cm
160 g
64 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dogajanje vsem dobro znane Jurčičeve povesti, Jurij Kozjak – slovenski janičar, je postavljeno v petnajsto stoletje, ko so k nam vdirali Turki in v krščanskih deželah ugrabljene dečke s strogo disciplino in trdim delom vzgojili v janičarje, najboljše turške vojake in poveljnike. Povest je leta 1864 izšla pri Mohorjevi družbi v visoki nakladi in v slovenščini doživela okoli dvajset izdaj. Pričujoča izjemno jezikovno in slogovno premišljena skrajšana priredba izpod peresa Iztoka Ilicha in z odličnimi ilustracijami Damijana Stepančiča ohranja bogastvo Jurčičevega jezika, ne izpušča dogodkov in se slogovno skuša približati izvirniku, hkrati pa delo na prijazen način približati mlajšim ali manj zahtevnim bralcem. Na koncu dodaja koristne napotke o samem delu in času nastanka ter teme in motive za samostojno razmišljanje ob branju

Recenzija Bukla

Založba Miš nadaljuje z zbirko Prve prave, ki mladim bralcem prinaša skrajšane izdaje slovitih romanov s pustolovsko, zgodovinsko ali ljubezensko noto. Po Williamu Shakespearju in Marku Twainu smo tokrat dobili roman Josipa Jurčiča Jurij Kozjak – slovenski janičar, ki ga je priredil Iztok Ilich, likovno pa opremil Damijan Stepančič. Zgodba je iz časov turških vpadov v petnajstem stoletju, govori pa o izdaji in o tem, kako je mladi Jurij, edinec graščaka Marka Kozjaka, pristal v turški vojski ter postal poveljnik elitne enote osmanskih sultanov. Ko so janičarji znova napadli tukajšnje ozemlje, se prevarani Jurij znova sreča s svojo družino … Zadnjih nekaj strani knjige je namenjenih obnovi ter analizi vsebine in sloga.

Žiga Valetič, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...