Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Korak pred plameni

David Hill
Korak pred plameni
22,85 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Z(o)renja
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6630-56-6
Prevod Andrea Švab

Tehnične lastnosti
147 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
novozelandsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Odločen Garth, vedno lačen Danny, nasprotnica fantov Kelsey in poduhovljena Maorka Hinu preživljajo vroče popoldneve v borovem gozdu, saj želijo z redčenjem dreves pri podjetju Treecorp zaslužiti denar za izlet na Fidži. Neko jutro zmoti njihovo delo brnenje dveh štirikolesnikov, ki divjata po požagani čistini. Druščina ju prekine in fanta začneta bežati, vendar se eden od njiju prevrne, pri čemer se zaneti majhna iskra. Drugemu uspe pobegniti. Majhna iskra povzroči manjši ogenj, ki bi bil brez vetra povsem obvladljiv. Vendar se ta okrepi in plameni se v trenutku razširijo na vsa bližnja drevesa. Zavladata strah in grozljiva tišina, ki jo nenadoma prekine močna eksplozija motornega rezervoarja. Druščino obkroži ogenj in začne se borba za preživetje.

Korak pred plameni je razburljiva in napeta zgodba petih najstnikov, ki jih v gozdu  preseneti nenaden požar. Je zgodba o preživetju, zaznamovana s strahom, nevarnostjo in iznajdljivostjo. Pisatelj ne postavlja v ospredje karakternih opisov, pač pa dogajanje samo – je zgodba o begu pred sikajočimi plameni, ki mlade junake postavljajo v neznane situacije, s katerimi se morajo soočiti, da bi preživeli. Ogroženi v gozdu, daleč od mesta, in brez mobilnega telefona so prepuščeni samim sebi in znanju, ki ga imajo. Avtor skozi opise najbolj nevarnih situacij predstavi bralcu, kako mora ukrepati v primeru gozdnega požara in kaj je tisto, na kar mora biti pozoren.

David Hill se je rodil leta 1942 v Napieru na Novi Zelandiji. Z delom profesorja na šolah tako na Novi Zelandiji kot v Veliki Britaniji se je v njem izoblikoval čut za vpogled v način najstniškega razmišljanja. Čeprav piše šele zadnji dve desetletji, je napisal precej leposlovnih del za odrasle in mladino, pa tudi iger, ki jih igrajo na Novi Zelandiji, v Avstraliji in Veliki Britaniji. V pisanju izredno uživa. Pravi, da mnogo pisateljev piše bolje od njega, vendar nihče tako kot on – da je vse, kar pisatelj napiše, enkratno, neponovljivo, nekaj posebnega. Ob tem doda, da se prav zaradi tega kot pisatelj počuti zares čudovito.
Njegova dela so bila pogosto nagrajena. Najbolj odmeven je bil mladinski roman z naslovom Se vid\\'va, Simon! (Miš, 2004), ki je prejel številne nagrade na Novi Zelandiji in po svetu. Tudi pri nas je bil uvrščen v priporočilni seznam izjemnih knjig, ki ga sestavlja Pionirska knjižnica knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani. Poleg omenjena romana so v slovenščino prevedena še njegova dela: Prav tam, kjer boli (Miš, 2004), Saj bo bolje (Miš, 2005) in Vračanje (Miš, 2007). Se vid\\'va, Simon!, Prav tam, kjer boli in Vračanje so bili uvrščeni med posebej priporočane, izjemne, knjige v Preglednem in priporočilnem seznamu, ki ga pripravlja Center za mladinsko književnost pri Knjižnici Otona Župančiča.

Recenzija Bukla

Štirje prijatelji poletnega dne delajo v gozdu, kjer skušajo v potu svojega obraza zaslužiti za počitnice na sanjskem otoku. Naenkrat v bližini opazijo zametke ognja, ki so ga povzročile iskre s terenskega vozila. Poskušajo ga pogasiti, a preden jim uspe, se vozilo vžge in ogenj zajame bližnje drevo. Kmalu je v plamenih cel gozd in mladeničem preostane samo beg. Ko okoli njih divja ognjena ujma in se goreče drevje zaroti proti vsemu, kar je živega v gozdu, jim postane nenadoma pomembna ena sama stvar: preživetje. Roman opozarja na eno najbolj izpostavljenih vprašanj današnjega časa: naravovarstvo.

Ana Duša

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...