Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lihožerci

Pavel Šrut
Lihožerci

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Zvezdogled
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6564-80-9
Naslov izvirnika Lichožrouti
Leto izdaje izvirnika 2008
Ilustracije Galina Miklínová
Prevod Peter Kuhar
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
690 g
227 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
češko leposlovje

O knjigi

Ste kot zakleto izvlekli le posamezne nogavice različnih parov? Zagodli so vam jo lihožerci! Bitja, ki živijo med nami, v skrivnih kamricah naših stanovanj, in so zato prevzela človeške navade, dobre in slabe. Prehranjujejo se z nogavicami, vendar kradejo le po eno iz para, tisti pošteni praviloma samo levo, torej liho - zato lihožerci. Med njimi so prijaznejši, a tudi mafijski šefi in ker nekaj "ostrih pobov".

Zabavna in napeta serija knjig o lihožercih je močno zaznamovala češko mladinsko pisanje zadnjega desetletja. Pavel Šrut (1940), češki pesnik, dramatik in avtor knjig za otroke, je za svoja dela prejel mnoge nagrade in priznanja ter velja za enega najboljših čeških avtorjev. Eno najprestižnejših priznanj, nagrado Manesia Litera, je za svoje ustvarjanje za otroke prejel že leta 2004 in 2005,leta 2009 pa prav za Lihožerce, ki so bili nato na Češkem razglašeni za mladinsko knjigo desetletja. Likovno podobo je tem fantastičnim bitjem podarila priznana ilustratorka in režiserka Galina Miklinova.

Recenzija Bukla

Pa smo le izvedeli, kaj se je zgodilo z vsemi nogavicami, ki smo jih kdaj iskali, ko smo se odpravljali v službo in v šolo ali na uro tenisa in odbojke. Vzeli so jih lihožerci – nagajivi mali vragi, ki po stanovanjih kradejo in žrejo pretežno léve, torej lihe, nogavice in nam v trenutkih, ko bi to najmanj potrebovali, povzročajo nepredstavljive težave! Zbirka kratkih zgodbic Pavla Šruta, ki so napisane v dolgi tradiciji češkega humorja, je bila razglašena za mladinsko češko knjigo minulega desetletja, v njej pa mrgoli stvorov z zabavnimi in sila nenavadnimi imeni. Dogodivščine Hihiteka, Vasila, Pepija Žice, Čanga Davitelja, profesorja Kodravca in Kudle Razparača nas popeljejo v svet, kjer boj za nogavice še nikoli ni bil tako oster.

Žiga Valetič, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...