Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mesto sanjajočih knjig

Walter Moers
Mesto sanjajočih knjig
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-676-797-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Die Stadt der Träumenden Bücher
Prevod Stana Anželj
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17 cm
1.030 g
457 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > fantazijski roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mesto sanjajočih knjig (Die Stadt der Träumenden Bücher) je četrto delo iz serije o Zamoniji, za katero Moers zvito napove, da gre zgolj za njegov prevod nekaj poglavij iz obsežnega svežnja, ki ga je spisal lintvern Blagorad Basnodolski, veličina med zamonijskimi književniki. Na več kot štiristo petdesetih straneh spremljamo tedaj še mladega lintverna na pustolovski poti skozi mesto Bukvano in njene katakombe, v katerih kar mrgoli skrajno nevarnih življenjskih oblik, Moersovih stvaritev, ki so tako ali drugače povezane z literarno industrijo. Med iskanjem avtorja genialnega rokopisa se vedoželjni Basnodolski uči pisateljevanja in tako tudi bralcem postreže marsikatero hudomušno modrost (v smislu: če doslej nisi še ničesar objavil, je razlog morda ta, da pišeš z napačno roko). Za roman, ki je v Nemčiji prvič izšel leta 2004, je avtor leto dni zatem prejel nagrado mesta Wetzlar za fantazijsko literaturo.
 
Zamonija je slovenskemu bralcu že znana iz Moersovega prvega prevedenega dela 13 ½ življenj kapitana Sinjedlakca (2000) in sedaj tudi romana Rumo & Čudeži v temi. Mesto sanjajočih knjig, v katerem so nemški recenzenti (med drugim) prepoznali spretno zasukani srhljivi in pustolovski roman in v Basnodolskem Moersov alter ego, ki naj bi (med drugim) črpal navdih pri H. P. Lovecraftu, je po mnenjih navdušenih nemških bralcev pravi hvalospev literaturi in branju. Navdušenje gre celo tako daleč, da bralci kot po seznamu trejo anagramske orehe v imenih, za katerimi se skrivajo znani literati, vse od Goetheja do Balzaca, ki svoja dela tudi citirajo. Bukvana, mesto sanjajočih knjig, pa bi lahko bila tudi groteskni oris današnje literarne industrije, še posebej Frankfurtskega knjižnega sejma.

Knjiga, ki o knjigah spregovori na zelo svež in domišljijsko bogat način.

Recenzija Bukla

Nova pripoved nemškega ustvarjalca (1957) bralce znova popelje v fantazijsko deželo Zamonijo, kjer sta se odvijala romana 13 ½ življenj kapitana Sinjedlakca ter Rumo in čudeži v temi. Tokratni junak je mladi pisatelj Blagorad Basnodolski iz rodu lintvernov (nekakšnih dinozavrov), ki se po smrti pesniškega botra odpravi v Bukvano – mesto sanjajočih knjig, da bi poiskal avtorja najčistejšega in neprekosljivega rokopisa, ki ga najde v botrovi knjižnici. Bukvana ga s stotinami antikvariatov, založb, tiskarn in pisateljev nadvse prevzame. Še posebej pa ga dražijo zgodbe o katakombah, ki se vlečejo kilometre in kilometre pod mestom in jih naseljujejo mnoga nevarna bitja ter knjižni lovci, ki po njih iščejo dragocene redke knjige, s katerimi se da zaslužiti bogastvo. Blagorod se kmalu neprostovoljno znajde med njimi … Moers se ponovno izkaže kot mojster fantazije. Literarni poznavalci bodo v zgodbi našli skrite mnoge velikane svetovne književnosti in po zaslugi prevajalke celo nekatere slovenske klasike. Mojstrski preplet humorja in domišljije.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...