Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moje vzporedno življenje

Johan Unenge
Moje vzporedno življenje
26,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Srečanja
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-047-6
Naslov izvirnika Mitt extra liv
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Danni Stražar
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
580 g
255 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osnovni tematiki mladinskega romana, ki ga avtor pripoveduje deloma v obliki klasičnega besedila, deloma v obliki stripa, sta rasizem in ksenofobija. Čeprav z zahtevno tematiko in ponujanjem obilo snovi za premišljevanje in pogovor, knjiga bralno ni zahtevna in je zato zelo primerna za oklevajoče najstniške bralce.

V švedskem Helleviku vse več prebivalcev sodeluje pri preganjanju priseljencev oziroma beguncev iz Afrike. Mattias, ki sicer dneve preživlja kot vsak najstnik, igra računalniške igrice in spremlja športne dogodke, ne prenese nestrpnosti proti tujcem in ko potrka na vrata ubežnik – njegov vrstnik -, ga vzame pod streho. Čeprav je Mattiasov oče policist in mora po službeni dolžnosti sodelovati pri lovu na ubežne begunce. V istem obdobju se Mattias zagleda v sošolko Alvo, ki okrog vratu nosi svastiko, znak fašizma. Čeprav zaljubljen, se odloči, da ne more tolerirati Alvinih stališč. A tudi ubežnik, ki ga Mattias skriva v kleti ni čisto tak, kot si Mattias v naivnosti predstavlja.

Recenzija Bukla

Produktivni švedski avtor (rojen 1963 v Stockholmu), ki se je kot ilustrator podpisal pod številne slikanice drugih pisateljev, je v tem stripovskem romanu združil obe svoji strasti, risanje stripov in pisanje romanov, in žanr stripovskega romana prestavil še eno prestavo višje. Večtirna napeta dogodivščina se bere gladko kot najboljša kriminalka, hkrati pa si njeni junaki zastavljajo tipična eksistenčna vprašanja najstniškega odraščanja. Mattias, Ubbe in Albin so sošolci, ki igrajo računalniške igrice, navijajo za svojo najljubšo košarkarsko ekipo, se zbližujejo z dekleti, testirajo prijateljstva in iščejo svoje mesto pod soncem. Meja med virtualnim in realnim pa je vedno bolj zabrisana … Delo je bilo s posebno omembo »special mention« uvrščeno med Bele vrane 2011.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...