Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Narobe svet in druge pesmi za mladino

Alojz Gradnik
Narobe svet in druge pesmi za mladino
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZTT = EST
Leto izdaje 2017
ISBN 978-88-7174-216-8
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Barbara Boneta, Ivana Soban
Urejanje Annamaria Antonič, Alina Carli, Morana Sossi

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Alojza Gradnika Narobe svet je mednajstarejšimi v naši šolski knjižnici, izšla je namreč davnega leta 1953. V tem dolgem času je večkrat odhajala v šolskim torbah na domove učencev in prehajala iz roke v roko, da so listi potemneli in se je rumena platnica obrabila. Knjiga je bila naša zvesta spremljevalka na vseh šolskih prireditvah, ko smo z veseljem zapeli in recitirali Gradnikove verze. Za nas je postala tako pomembna, da smo tudi sami hoteli stopiti na njene strani in postati del pesmi. Gradnikove verze smo prenesli v barve in pesniške like upodobili v slikah. Tako se muha v vijolični obleki suka, krtek iz krtine svoj rožnati smrček rine, vsak iz svojega griča gledata se pastir in pastirica, naj živi še Mojškra Mara, lepa je in nasmejana, z rumenim soncem obsijana.S prepletanjem verzov in slik je nastala nova izdaja knjige Narobe svet, ki je tu pred vami. V knjigi so ponatisnjena vsa besedila iz prve knjige, vključili smo še pesem Sveta Neža trosi bisere, ki jo je pesnik iz Medane v tridesetih letih prejšnjega stoletja posvetil sinu Sergeju Gradniku. Knjiga je namenjena mladim bralcem, radovednim otrokom in igrivim odraslim. S sprehodom po Gradnikovih verzih bralec spozna način življenja naših pranon in pranonotov, preizkusi bistrost svojega uma z reševanjem ugank in začuti, da se v narobe svetu skriva zaklad domišljije. Srčna hvala vsem, ki so pripomogli k izidu knjige.

Recenzija Bukla

Ob petdesetletnici Gradnikove smrti so se na OŠ Alojza Gradnika na Repen tabru v Opčinah pri Trstu odločili njegov spomin počastiti s ponatisom njegovih pesmi za otroke, ki so sicer v knjižni izdaji izšle davnega leta 1953. To je bila tudi edina knjižna izdaja njegovih otroških pesmi in nekaj ugank, ki jih tokrat lepo dopolnjujejo likovne podobe osnovnošolcev. Stalnica Gradnikovih pesmi je t. i. narobe svet, v katerem so stvari postavljene na glavo, npr.: »če ribiča ujame riba, če juha kuharico skuha, če pajku vrat zadrgne muha«, ki pa hkrati drami otroško domišljijo. V precej pesmih upesnjuje tudi takratna kmečka opravila in običaje (Večer pred košnjo), poosebljene živali in predmete (Živalski semenj, Škorenj), črpa iz ljudske pravljične motivike (Lažnivi kljukec), ves čas pa poudarja enost človeka in narave.

Kristina Sluga, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...